Nieuws van KBO-PCOB | 16 augustus 2019 online lezen
handen ineen
 
Minister moet ingrijpen bij pensioenen
  rekenrente-illustratie
De kans dat pensioenfondsen moeten korten, wordt steeds groter. “Ronduit dramatisch”, constateert KBO-PCOB directeur Manon Vanderkaa. “Na jaren van niet-indexeren volgt er nu korting. De minister moet ingrijpen!” AOW-verhoging alleen is daarbij niet voldoende.

Wat is er aan de hand?
Onderzoeksbureau Aon maakte recent bekend dat de gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen gezakt is naar 98 procent. Een 100-procentdekking is vereist bij fondsen die al vijf jaar onderdekking hebben. Is de dekking niet volledig, dan moeten die fondsen de pensioenenuitkeringen verlagen. Dat moment komt steeds dichterbij voor onder meer de pensioenfondsen PMT en PME. KBO-PCOB dringt bij minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan op actie.
Lees meer
Medicijnen en voedingssupplementen kunnen elkaar beïnvloeden
  strips met tabletten
Langdurig medicijngebruik kan leiden tot vitamine- en mineralentekorten. Omgekeerd kan de werking van een medicijn door een (kruiden)supplement veranderen. Hiervoor vraagt NPN, de branchevereniging voor producenten, grondstofleveranciers, groothandelaren, importeurs en distributeurs van voedingssupplementen aandacht. Een goede zaak, vindt KBO-PCOB. 
Lees meer
Verlaag de inkomensgrens voor sociale huurwoningen niet, verhoog ze juist
  huis en geld
KBO-PCOB heeft via de internetconsulatie 'maatregelen huurmarkt' gereageerd op het tweede conceptwetsvoorstel waarin minister Ollongren (BZK) diverse maatregelen op de huurmarkt voorstelt.
In het nieuwe wetsvoorstel staat dat de inkomensgrens tot waar eenpersoonshuishoudens toegang hebben tot sociale huurwoningen verlaagd wordt. Dat betekent dat circa 42.000 eenpersoonshuishoudens in de AOW-leeftijd straks niet meer in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Onacceptabel, vindt Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB. 
Lees meer
Voorkom het mislopen van toeslagen
  kleingeld tellen
Uit onderzoek van vergelijkingssite Independer blijkt opnieuw dat veel mensen hun zorgtoeslag missen. Eerder bleek uit onderzoek van KBO-PCOB, KNVG, NVOG, FASv en NOOM al dat 230.000 gepensioneerden mogelijk hun zorg- of huurtoeslag mislopen.
Naar aanleiding van dit onderzoek in 2018 drongen de organisaties er bij de overheid op aan burgers actiever te gaan wijzen op de toeslagmogelijkheden en het stelsel gebruiksvriendelijker te maken. Mede door die oproep loopt er nu een onderzoek naar het toeslagenstelsel, waarvan de resultaten dit najaar verwacht worden. 
Lees meer
Hoe kijkt men aan tegen het ouder worden?
  opa met kleinkinderen op de bank met een tablet
Weten wat er speelt in het dagelijks leven van senioren is voor KBO-PCOB erg belangrijk. Daarom gaat directeur Manon Vanderkaa graag met senioren persoonlijk in gesprek. 
Tijdens de laatste Tafel van Tien stond ‘beeldvorming over ouder worden’ centraal. De tafelgasten spraken met elkaar over beeldvorming door senioren zelf en beeldvorming door anderen. Hoewel de deelnemers voor het merendeel positief spraken over deze fase in hun leven, kwam ook de quote naar boven “iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn.” 
Lees meer
Volop initiatieven tegen eenzaamheid
 
Het thema zomereenzaamheid blijft in de belangstelling staan. Zo publiceerde het damesblad Margriet cijfers uit ons onderzoek en wees het op de grote campagne van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. KBO-PCOB-directeur Manon Vanderkaa gaf de lezeressen mee: "We kunnen allemaal een steentje bijdragen om eenzaamheid onder ouderen te verminderen. Dat begint al met kleine dingen als een groet of een keer met een buurman een kopje koffie drinken."

Met onze oproep om in juli en augustus ‘Strijd tegen zomereenzaamheid’ aan te gaan, maken we eenzaamheid meer bespreekbaar. De afgelopen week kwamen op social media ook jonge mensen er voor uit dat zij kampen met gevoelens van eenzaamheid met hashtags #eenzamejongeren en #maatjegezocht. 

We blijven initiatieven delen om samen de eenzaamheid te doorbreken.
Lees meer

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u heeft aangegeven nieuws van KBO‑PCOB te willen ontvangen. KBO-PCOB.nu is de digitale nieuwsbrief waarmee u op de hoogte blijft van de belangenbehartiging voor senioren. KBO‑PCOB.nu verschijnt in de regel tweewekelijks.

Goed om te weten, speciaal voor lokale afdelingen van KBO of PCOB: niet alle leden ontvangen deze nieuwsbrief. U kunt uw lokale leden ook vragen zich aan te melden voor KBO‑PCOB.nu via
www.kbo-pcob.nl/nieuwsbrieven

Volg ons
Facebook   Twitter
 
Links naar
onze websites:
KBO-PCOB.nl
UnieKBO.nl
PCOB.nl
 
Seniorenorganisatie
KBO-PCOB
Ringwade 67
3439 LM Nieuwegein
Telefoon: 030 – 3 400 600
E-mail: info@kbo-pcob.nl
Aanmelden  |  Reageren   |  Gegevens wijzigen  |  Afmelden