Nieuwsbrief voor leden van KBO en PCOB online lezen
KBO-PCOB Verenigingsnieuws
KBO-PCOB Verenigingsnieuws voor leden KBO en PCOB
U leest de verenigingsnieuwsbrief voor KBO- en PCOB-leden van 12 juni 2020. Met deze nieuwsbrief brengen we u op de hoogte van wat er speelt in onze vereniging. Ook informeren we kaderleden en andere vrijwilligers binnen de afdelingen, zodat zij hun achterban kunnen voorzien van actuele en relevante berichten. 
Informatie voor leden en afdelingen
KBO-PCOB in de media
 
KBO-PCOB was veel in het nieuws in de maand mei. Zowel online en op social media als in diverse kranten, tijdschriften, radio- en televisieprogramma’s. Tijdens deze coronacrisis is KBO-PCOB veel om een reactie gevraagd. Om u daar een goed beeld van te geven treft u op de website een overzicht van belangrijke, nieuwswaardige momenten.
Bekijk het mediaoverzicht
Handreikingen voor vrijwilligersorganisaties
 
Nu de richtlijnen rondom het coronavirus versoepelen, kunnen bepaalde vrijwilligersactiviteiten ook weer opstarten. Het is belangrijk dat organisaties maatregelen nemen om aan de richtlijnen van de overheid te voldoen en zelf keuzes maken hoe dat het beste past bij hun eigen achterban en activiteiten.

KBO Limburg
KBO Limburg heeft een praktische handleiding gemaakt die daar heel mooi op aansluit. Vijf handige tips vormen samen een soort stappenplan om weloverwogen en goed voorbereid activiteiten te hervatten. Bekijk hier de handleiding.

Movisie
Movisie heeft een uitgebreide handreiking gemaakt zodat vrijwilligersorganisaties protocollen kunnen opstellen om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Bekijk het bijgevoegde document voor tips en aandachtspunten. Movisie geeft daarnaast als tip om de website van uw veiligheidsregio in de gaten te houden voor informatie over de voorwaarden van activiteiten. De veiligheidsregio’s vullen de maatregelen van de overheid in voor de regio en gemeenten. 
Meer informatie en de handreiking
Nieuwe KBO-PCOB video's: 'De expert aan het woord'
 
Bekijk de nieuw toegevoegde video's van Anja Machielse en Frits de Lange. In april zijn we gestart met een serie videofilmpjes waarin een expert vanuit zijn of haar eigen discipline ingaat op vragen die leven rondom ‘het omgaan met corona’. Elk videofilmpje duurt ongeveer tien minuten. De filmpjes geven een verdieping aan de gedachtevorming over ‘wat er nu aan de hand is in deze tijd die getekend wordt door het coronavirus’, ‘hoe we met deze situatie kunnen omgaan’ en ‘wat we eruit kunnen leren’.
Bekijk de video's
Samen met de gemeente aan de slag voor kwetsbare ouderen
 
Duizenden senioren met een klein sociaal netwerk zitten onzichtbaar thuis. Het is belangrijk dat aan hun positie aandacht wordt besteed en dat zij de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Lokale afdelingen kunnen hier ook een belangrijke rol in spelen. Zij kunnen bij hun gemeente aandringen op coördinatie om te zorgen dat niemand vergeten wordt. 

De Nederlandse Vereniging van Klinisch Geriaters (NVKG) heeft aan alle gemeenten een brief gestuurd en daarin gewezen op het belang van samenwerking met lokale seniorenorganisaties. Een aantal gemeenten zal lokale afdelingen daarom mogelijk benaderen om te bespreken wat de gemeente beter of extra kan doen. De handreiking die KBO-PCOB opgesteld heeft biedt een aantal suggesties voor onderwerpen die in het overleg met de gemeente kunnen worden aangekaart. 
Handreiking
Tweede oproep onderzoek: Hoe ervaart u deze coronatijd?
 
Het coronavirus bepaalt voor een deel ons leven en onze daginvulling. Langzaamaan worden de maatregelen wat versoepeld, maar nog steeds is er sprake van social distance en beperkingen. Hoe brengen 60-plussers de coronacrisis door? Welke impact heeft deze crisis op uw leven? Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Maastricht en HOGENT willen dit graag te weten komen. Al meer dan 1000 leden van KBO-PCOB hebben na de vorige nieuwsbrief deelgenomen aan het onderzoek. Mocht u dat nog niet gedaan hebben en alsnog willen deelnemen dan kan dat nog. Het onderzoek is volledig anoniem en alle antwoorden worden vertrouwelijk behandeld.
Doe mee aan het onderzoek
Rayonbezorgers gezocht voor het magazine van KBO-PCOB
 
 KBO-PCOB is op zoek naar rayonbezorgers in de volgende regio’s: Groningen, Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Limburg. Het Magazine KBO-PCOB wordt verspreid door vrijwilligers. Als rayonbezorger krijgt u tien keer per jaar de magazines thuisbezorgd en u verdeelt die per auto over de afleverpunten in uw rayon.
Heeft u belangstelling? klik dan op onderstaande button. Heeft u vragen? Mail u dan naar marijke.schimmelpennink@kbo-pcob.nl.
Word rayonbezorger
Zorgcoaches Zilveren Kruis bellen 4.000 leden
 
Goedemorgen mevrouw, het zijn onzekere tijden vanwege het coronavirus; hoe gaat het met u? Heeft u zorgvragen?’ Met die vragen werden de afgelopen maanden zo’n 4.000 leden van KBO-PCOB door Zorgcoaches van Zilveren Kruis.

Ron Kerklaan, manager Zorgbemiddeling: ‘Vanwege het coronavirus kwam een gedeelte van ons werk stil te liggen. Maar het zit in ons dna om onze verzekerden te blijven ondersteunen.’ Per dag werden zo’n 180 ouderen gebeld die lid zijn van KBO-PCOB met een collectieve zorgverzekering bij Zilveren Kruis. De Zorgcoaches beantwoordden vragen, verwezen door (bijvoorbeeld naar de KBO-PCOB Ouderen-Infolijn), boden een luisterend oor en regelden waar nodig ook concrete zorg. ‘Zoals voor een meneer bij wie de wijkverpleging plots was gestopt. Samen met collega’s hebben we vervolgens de wijkverpleging kunnen regelen.’
De reacties van de leden die gebeld zijn, waren positief. ‘Nu weet ik waarom het goed is dat ik via KBO-PCOB verzekerd ben, super attent dat jullie bellen.'
Vrijwilligers ‘Gezond genieten’ gezocht!
 
Gezond genieten en vitaal ouder worden is belangrijk. Daarom is vanuit KBO-PCOB het project ‘Gezond genieten’ opgestart. De eerste bijeenkomsten zijn positief ontvangen en om meer bijeenkomsten te kunnen organiseren zijn we op zoek naar extra gespreksleiders. Aandacht voor alcoholgebruik is hierbij een belangrijk onderwerp, omdat de impact van alcohol anders wordt als je ouder wordt. Denk aan het risico op vallen of de combinatie met medicijngebruik.

Doe met ons mee!
Voor dit project zoeken wij enthousiaste vrijwilligers (50+) die affiniteit hebben met gezondheid en vitaal ouder worden. Lijkt het u leuk om voorlichting te geven over dit onderwerp én als gespreksleider op te treden tijdens bijeenkomsten in uw eigen regio? Meldt u dan als vrijwilliger! U krijgt een training die wordt gegeven in samenwerking met apothekersorganisatie KNMP en deskundigen van Jellinek. Deze training vindt plaats op 21 september. Digitaal of in Nieuwegein. Dit is afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Aanmelden en meer informatie

Interesse of vragen? Stuur dan een e-mail naar projectleider Janneke van den Hoek van KBO-PCOB via janneke.vandenhoek@kbo-pcob.nl.
Onderzoek stelselherziening medische rijgeschiktheid
 
KBO-PCOB stelt al jaren het rijbewijsstelsel ter discussie en is blij dat de minister een stelselherziening nu onderzoekt. Een stelselherziening zal niet op korte termijn effect hebben op de wachttijden bij het CBR maar wellicht is een stelsel mogelijk dat de verkeersveiligheid meer verbetert of dat minder tijd en middelen kost.
  
Senioren geef uw mening!
De varianten die mogelijk bij kunnen dragen aan het verbeteren van het Nederlandse stelsel worden nu voorgelegd. Het is belangrijk om de mening van de doelgroep te meten. Wilt u meewerken? Klik dan op vragenlijst-button.
Vragenlijst
15 juni - Internationale dag tegen ouderenmishandeling
 
15 juni is de Internationale dag tegen ouderenmishandeling. Ieder jaar worden in Nederland naar schatting 170.000 senioren slachtoffer van een vorm van ouderenmishandeling. Een schrikbarend aantal. Omdat ouderenmishandeling vaak niet zichtbaar is, is extra aandacht voor het onderwerp erg belangrijk. Eef van Opdorp zet zich, samen met KBO-PCOB, in om ouderenmishandeling tegen te gaan. Op onze website is 15 juni een videoboodschap van haar te zien.
Volg ons
Facebook   Twitter
 
Links naar
onze websites:
KBO-PCOB.nl
UnieKBO.nl
PCOB.nl
 
Seniorenorganisatie
KBO-PCOB
Ringwade 67
3439 LM Nieuwegein
Telefoon: 030 – 3 400 600
E-mail: info@kbo-pcob.nl
Aanmelden  |  Reageren   |  Gegevens wijzigen  |  Afmelden
...