Nieuws van KBO-PCOB | 20 september 2019 online lezen
Binnenhof
Prinsjesdagnieuwsbrief 2019
 
Manon Vanderkaa: ‘Nu is het tijd voor de gepensioneerden!’
  portret Manon Vanderkaa

“Net als veel andere Nederlanders luisterde ik dinsdag naar de Troonrede 2019. De koning opende en sloot af met de woorden van een 96-jarige Engelandvaarder. Erg mooi, in het jaar dat we 75 jaar bevrijding herdenken. Vrijheid moeten we koesteren.

Maar over senioren hoorden we verder niets. En dat terwijl er sprake is van koopkrachtdaling en toenemende onzekerheden voor een aanzienlijk deel van hen.” 
Lees Manon's volledige reactie
 
Analyse Koopkracht
  koopkracht-illustratie-spaarvarken
Sinds 2008 hebben vrijwel alle gepensioneerden ingeleverd, tot wel 12 procent. De maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd voor 2020 in combinatie met de dreigende pensioenkortingen stellen KBO-PCOB verre van gerust.
KBO-PCOB vindt kortingen, hoe klein of groot ze ook zijn, onnodig en zelfs schadelijk. Wij willen dan ook dat het kabinet de rekenrente verhoogt waardoor pensioenfondsen weer aan indexeren kunnen denken in plaats van aan korten. De koopkrachtkloof die ontstaan is tussen werkenden en gepensioneerden moet gedicht worden. Daarnaast willen we dat de torenhoge zorgkosten aangepakt worden.
Lees meer
Analyse Samenleving
  samenleving-illustratie-hand
In de plannen van Rutte-3 voor 2020 lijken senioren wel onzichtbaar. Dat is niet passend; de groep ouder wordende Nederlanders is namelijk omvangrijk en groeiende. Bovendien zijn de zorgen van veel senioren groot, waarbij het lang niet alleen over pensioen gaat. De meeste zorgen maken mensen zich over ‘de zorg’. Is er voor mij nu en straks nog wel voldoende en betaalbare zorg?

Vorig jaar nog stonden senioren meer centraal in de troonrede. Die ging toen in op de plannen die voortvloeiden uit ons manifest Waardig Ouder Worden. Gelukkig lopen die plannen door in 2019-2020. Dat geldt ook voor de budgetten hiervoor. 
Lees meer
Analyse Wonen & welzijn
  wonen-illustratie-huisje
De portemonnee van senioren staat onder druk. Vanuit de zorg is zeker geen verlichting te verwachten. In 2020 blijft het eigen risico van € 385 weliswaar hetzelfde, maar de zorgpremie gaat naar verwachting gemiddeld € 3 per maand omhoog. De mensen met de lagere inkomens krijgen een hogere zorgtoeslag. De vraag is of dat echt zoden aan de dijk zet. De stapeling van zorgkosten blijft een probleem zoals we weten uit eigen onderzoek. Zeker in combinatie met mogelijke pensioenkortingen.
Lees meer
Analyse Digitalisering
  digitalisering-illustratie-pixel-hand
De overheid vindt dat iedereen digitaal mee moet kunnen doen. Ook senioren. Daarom wordt er ingezet op betere dienstverlening en goede ondersteuning. Hoe? Met een landelijk dekkend cursusaanbod en door uit te leggen hoe digitale apparaten en technologie werken. Maar hoe worden senioren hierbij betrokken? KBO-PCOB blijft de stem van senioren inbrengen.
Wij maken ons sterk voor het behoud van zelfstandigheid, ook voor mensen die niet digitaal willen of kúnnen communiceren met de overheid. Het ‘machtigen’ van een vertrouwd persoon zien wij niet als oplossing.
Lees meer
 
Media-aandacht in september
  senioren-bij-de-radio
Voor, tijdens en na Prinsjesdag 2019 was KBO-PCOB weer volop in het nieuws. We presenteerden onze onderzoeken, brachten onze opinie naar buiten en reageerden op de kabinetsplannen. We waren zichtbaar via de eigen kanalen, maar haalden ook de landelijke pers in print, online en radio en televisie.

In het media-overzicht ziet u de successsen tot nu toe; en de maand is nog niet om.
Lees meer
Dossier Geldzorgen op onze site
  geld
Anno 2019 hebben veel senioren zorgen over geld. Komt er pensioenkorting? Stijgen de lasten weer? Hoe zit het met de eigen bijdragen?

KBO-PCOB strijdt voor uw portemonnee. We komen op voor een rechtvaardig pensioen. We onderzoeken de koopkracht. En we leggen misstanden bloot.

Lees meer in dit dossier Geldzorgen.

Lees meer

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u heeft aangegeven nieuws van KBO‑PCOB te willen ontvangen. KBO-PCOB.nu is de digitale nieuwsbrief waarmee u op de hoogte blijft van de belangenbehartiging voor senioren. KBO‑PCOB.nu verschijnt in de regel tweewekelijks.

Goed om te weten, speciaal voor lokale afdelingen van KBO of PCOB: niet alle leden ontvangen deze nieuwsbrief. U kunt uw lokale leden ook vragen zich aan te melden voor KBO‑PCOB.nu via
www.kbo-pcob.nl/nieuwsbrieven

Volg ons
Facebook   Twitter
 
Links naar
onze websites:
KBO-PCOB.nl
UnieKBO.nl
PCOB.nl
 
Seniorenorganisatie
KBO-PCOB
Ringwade 67
3439 LM Nieuwegein
Telefoon: 030 – 3 400 600
E-mail: info@kbo-pcob.nl
Aanmelden  |  Reageren   |  Gegevens wijzigen  |  Afmelden