KBO-PCOB NU | 24 april 2020 online lezen
 
Verzorgingstehuizen blijven voorlopig dicht voor bezoek van buitenaf
  dame achter de laptop
Verzorgingstehuizen blijven voorlopig dicht voor bezoek van buitenaf, zo heeft premier Rutte laten weten. Manon Vanderkaa, directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB: “Dat is een harde boodschap voor ouderen. Het sociaal isolement waar verpleeghuisbewoners nu mee te maken hebben, is bijna onmenselijk te noemen. Daarom blijft KBO-PCOB aandringen dat er één vaste mantelzorger op bezoek mag komen en wel zo snel mogelijk.”
Lees hier meer over
Uitstel belastingaangifte
 
In maart heeft KBO-PCOB bij het kabinet aangedrongen op generiek uitstel voor belastingaangifte tot 1 september. We hebben deze oproep meerdere keren herhaald bij zowel het kabinet als bij de Tweede Kamer.

Dit heeft effect gehad. Op 23 april ontvingen we bericht van de Belastingdienst over uitstel van belastingaangifte
Bekijk het bericht
Rapportage belangenbehartiging eerste kwartaal 2020
  dame achter de laptop
Er staat weer een nieuwe rapportage belangenbehartiging voor u online. In deze rapportage leest u wat KBO-PCOB in het eerste kwartaal van 2020 voor senioren in Nederland heeft gedaan en bereikt.

Via onderstaande knop komt u bij het overzicht met daarin deze rapportage en de eerdere rapportages.
Bekijk de rapportages
KBO-PCOB presenteert: 'De expert aan het woord'
  dame achter de laptop
In de laatste week van april zijn we gestart met een serie videofilmpjes waarin experts, ieder vanuit zijn of haar eigen discipline, ingaan op vragen die leven rondom ‘het omgaan met corona’. Elk videofilmpje duurt ongeveer tien minuten. In de eerste vier filmpjes komen Ted van Essen, Machteld Huber, David van Bodegom en Jean-Jacques Suurmond aan het woord. De filmpjes geven een verdieping aan de gedachtevorming over ‘wat er nu aan de hand is in deze tijd die getekend wordt door het coronavirus’, ‘hoe we met deze situatie kunnen omgaan’ en ‘wat we eruit kunnen leren’.
Bekijk de videoserie
Drie veelgestelde pensioenvragen
 
U las het al in Trouw: naast zorgen over gezondheid, zorg en eenzaamheid leven er bij veel senioren ook vragen over hun financiële situatie. Met name de berichten vanuit pensioenfondsen over de kelderende beurskoersen maken mensen soms onzeker. Daarom zet KBO-PCOB drie veelgestelde vragen op een rij.
Bekijk de vragen en de antwoorden
Doet u mee met de Nationale Thuisbingo?
  man klopt op voordeur
Bingo is een bezigheid waar veel mensen enthousiast over zijn en wat u tijdens deze tijd van binnen blijven toch nog online kunt doen. Op dinsdag 28 april willen we met zoveel mogelijk KBO-PCOB leden online meedoen. U kunt iedere werkdag om 13.00 uur gezellig gratis oefenen en samen met uw kinderen of kleinkinderen meedoen met een spelletje bingo. Om mee te spelen gaat u naar www.denationalethuisbingo.nl of klikt u op het blokje onderaan deze pagina. U gaat dan direct naar de website. Speelt u op dinsdag 28 april mee Bingo?
Speel mee
Denkt u mee over de toekomst van Nederland?
  oudere vrouw gevallen
Het initiatief Namens Nederland is van start gegaan op 15 april; een grootschalige enquête (namensnederland.nl) onder inwoners van Nederland over de toekomst van Nederland. Namens Nederland geeft iedereen de mogelijkheid om mee te denken over wat er op dit moment en straks ná de crisis moet gebeuren in ons land. Het doel is te komen tot een gemeenschappelijke toekomstvisie en aanpak voor Nederland, die tijdens en ná de corona crisis breed zal worden gepubliceerd. KBO-PCOB is mede-initiatiefnemer.
Doe mee aan de enquête
KBO-PCOB werkt mee aan onderzoek Palzon
  man duwt vrouw in rolstoel in park
De wereld staat op zijn kop door de coronacrisis. Alle aandacht is terecht gericht op het bestrijden van het virus. Veel mensen die het virus oplopen genezen gelukkig, maar er overlijden helaas ook mensen, met name veel (kwetsbare) ouderen. Afscheid nemen van dierbaren is in de huidige situatie heel moeilijk en soms niet mogelijk. Niet alleen als iemand overlijdt door het coronavirus, maar ook als mensen overlijden door andere aandoeningen. Veel mensen overlijden in deze tijd zonder dat de naasten en anderen goed afscheid kunnen nemen. Wat doet dat met hen? Hoe ervaren zij dit en wat gaat dat betekenen voor hun verwerkingsproces en verdere leven?
Meer informatie over het onderzoek
KBO-PCOB: Betrek kwetsbare groepen bij corona-app
  bloemenveld in laagstaande zon
Het kabinet werkt aan een app om het coronavirus te bestrijden. Niet alle Nederlanders zijn klaar voor deze corona-apps. Denk aan het deel van de senioren dat niet digitaal vaardig is, stelt Manon Vanderkaa, directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB. 
Gaan deze mensen corona-apps dan wel installeren en gebruiken, ook nu bijvoorbeeld de vrijwillige tabletcoach niet even langs kan komen? We zijn er niet gerust op. KBO-PCOB heeft grote waardering voor de regering die alles op alles zet om mensen met een kwetsbare gezondheid te beschermen. Het beleid werkt tot nu toe positief, waarbij er ook nog verbeteringen te maken zijn, zoals bij de thuiszorg. We begeven ons nu dan ook niet in de discussie over technische beperkingen en privacy, die volop losbarst. We vragen simpelweg één ding aan de rijksoverheid: betrek oudere computergebruikers bij deze ontwikkelingen.
Lees verder

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u heeft aangegeven nieuws van KBO‑PCOB te willen ontvangen. KBO-PCOB.nu is de digitale nieuwsbrief waarmee u op de hoogte blijft van de belangenbehartiging voor senioren. KBO‑PCOB.nu verschijnt in de regel tweewekelijks.

Goed om te weten, speciaal voor lokale afdelingen van KBO of PCOB: niet alle leden ontvangen deze nieuwsbrief. U kunt uw lokale leden ook vragen zich aan te melden voor KBO‑PCOB.nu via
www.kbo-pcob.nl/nieuwsbrieven

Volg ons
Facebook   Twitter
 
Links naar
onze websites:
KBO-PCOB.nl
UnieKBO.nl
PCOB.nl
 
Seniorenorganisatie
KBO-PCOB
Ringwade 67
3439 LM Nieuwegein
Telefoon: 030 – 3 400 600
E-mail: info@kbo-pcob.nl
Aanmelden  |  Reageren   |  Gegevens wijzigen  |  Afmelden
...