KBO-PCOB NU | 22 november 2019 online lezen
Help de bushalte verdwijnt! - onderzoek krimpregio's
  verlaten bushalte
Zorgen van senioren in krimpgebieden worden groter met het verdwijnen van allerlei voorzieningen, zoals de bushalte, de pinautomaat en het postkantoor. Dat blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB.

61% van de senioren die in een krimpgebied wonen, zoals Oost-Drenthe en Hoeksche Waard, zegt nu al problemen te ervaren met de bereikbaarheid van (openbare) voorzieningen. Dat is een groot verschil met de senioren die niet in een krimpgebied wonen (22%). De voornaamste zorgen, voor beide groepen, is de bereikbaarheid van OV-haltes en pinautomaten, en bankfilialen.
Lees meer
Wat maakt uw leven zinvol?
  overhandigingadvies Raavd van ouderen aan minister de Jonge
Veel ouderen zijn zich niet bewust van wat hun leven zinvol maakt. Dat schrijft de Raad van Ouderen in een advies over zingeving en eenzaamheid. Het advies is 19 november overhandigd aan minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het ministerie van VWS had de Raad gevraagd te adviseren over de vraag ‘Hoe maken we zingevingsvragen en- activiteiten laagdrempeliger en toegankelijk zodat ouderen zich daadwerkelijk minder eenzaam voelen?’ KBO-PCOB is blij met de aanbevelingen.
Lees meer
Pensioenkorting van de baan!
  geld met slotje
In 2020 hoeven de meeste pensioenfondsen niet te korten. Dat liet minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken 19 november aan de Tweede Kamer weten. Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB: “Goed dat de minister nu ingrijpt. Maar we zijn er nog niet”. 
Door de maatregel van Koolmees hoeven pensioenfondsen pas te korten als de dekkingsgraad onder de 90 procent zakt. 

KBO-PCOB was deze week aanwezig bij de overhandiging van de petitie 'Kom in Actie voor uw Pensioen.'
Lees meer
Toolkit toiletvoorzieningen gemeenten
 
KBO-PCOB is aangesloten bij de toiletalliantie, want openbare toiletten zijn belangrijk voor veel mensen om met een gerust hart op weg te kunnen gaan.  

Toolkit
Om het toiletbeleid in gemeenten te verbeteren, heeft de toiletalliantie voor lokale organisaties en vrijwilligers materiaal samengesteld.
Deze toolkit is te gebruiken om goede toiletvoorzieningen te realiseren in eigen dorp of stad.
Daarmee kunt u het verschil maken voor inwoners die nu thuisblijven, en de gastvrijheid verhogen voor bezoekers en toeristen.
Lees meer
Rijbewijs langer geldig
 
Door lange wachttijden bij het CBR voor het verlengen van het rijbewijs, wordt een coulanceregeling van kracht. De tijdelijke verlenging van de geldigheid van het rijbewijs voor 75-plussers, gaat per 1 december 2019 in. 

CBR beslist
U kunt niet zomaar door blijven rijden; er gelden een aantal voorwaarden. De belangrijkste is dat u vóór de verloopdatum van uw rijbewijs een Gezondheidsverklaring heeft ingediend bij het CBR. U ontvangt daarna bericht van het CBR. Daarin staat of u wel of niet in de regeling valt.
Lees meer
Bewustwording digitaal nalatenschap
  toegangscode tablet intoetsen
Voor het ronde tafelgesprek in de Tweede Kamer dat onlangs is gehouden over digitale nalatenschap, heeft KBO-PCOB via een position paper mooie inbreng geleverd. Daarin geven we aan dat het belangrijk is om na te denken over wat senioren willen dat er gebeurt met hun digitale gegevens na het overlijden.
Digitale vaardigheid is belangrijk, maar bewust zijn van een digitaal nalatenschap is dat ook.

Als een internetgebruikende senior wegvalt, is het niet vanzelfsprekend dat de partner of naasten de vaardigheden bezitten om de bestaande accounts offline te zetten of dat ze weten op welke media de overledene actief was. Bespreek daarom uw wensen. Wie mag uw e-mails lezen? Wat wil u met uw foto’s en bestanden? Wat doet u met een domeinnaam?
Lees meer

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u heeft aangegeven nieuws van KBO‑PCOB te willen ontvangen. KBO-PCOB.nu is de digitale nieuwsbrief waarmee u op de hoogte blijft van de belangenbehartiging voor senioren. KBO‑PCOB.nu verschijnt in de regel tweewekelijks.

Goed om te weten, speciaal voor lokale afdelingen van KBO of PCOB: niet alle leden ontvangen deze nieuwsbrief. U kunt uw lokale leden ook vragen zich aan te melden voor KBO‑PCOB.nu via
www.kbo-pcob.nl/nieuwsbrieven

Volg ons
Facebook   Twitter
 
Links naar
onze websites:
KBO-PCOB.nl
UnieKBO.nl
PCOB.nl
 
Seniorenorganisatie
KBO-PCOB
Ringwade 67
3439 LM Nieuwegein
Telefoon: 030 – 3 400 600
E-mail: info@kbo-pcob.nl
Aanmelden  |  Reageren   |  Gegevens wijzigen  |  Afmelden