KBO-PCOB NU | 7 augustus 2020 online lezen
KBO-PCOB.nu is de digitale nieuwsbrief waarmee u op de hoogte blijft van de belangenbehartiging voor senioren.

 
KBO-PCOB is Zomerbellijn voor senioren gestart
  oudere vrouw gevallen
Seniorenorganisatie KBO-PCOB is een speciale Zomerbellijn voor senioren gestart. De lijn is er voor ouderen die om een praatje verlegen zitten, behoefte hebben om hun verhaal kwijt te kunnen, of zomaar even wat gezelligheid zoeken.

Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB: “Nu de zomervakanties zijn begonnen, merken we dat veel senioren contact met anderen missen. De kinderen en kleinkinderen zijn op vakantie, de huishoudelijke hulp is ook een paar weken vrij. Mensen voelen zich dan snel eenzaam of willen gewoon even tegen iemand aan praten. Voor deze mensen hebben we de Zomerbellijn in het leven geroepen.”

De KBO-PCOB Zomerbellijn is op maandag tot en met donderdag van 10 uur tot 13 uur te bereiken op 030 3400 680.
Lees verder
KBO-PCOB roept augustus uit tot "Aanwaaimaand"
  man klopt op voordeur
Seniorenorganisatie KBO-PCOB roept augustus uit tot de “Aanwaaimaand”. Aan alle Nederlanders is de oproep om extra om te kijken naar degenen die alleen zijn en misschien wel wat aandacht kunnen gebruiken. 

Aftrap Aanwaaimaand
De aftrap van de actie vond plaats in Huizen. In de ochtend waaide Manon Vanderkaa, in samenwerking met PCOB-afdeling Huizen, aan bij verschillende senioren en deelde aan hen de speciale ‘aanwaaier’ uit: een waaier die meteen voor verkoeling zorgt bij de stijgende temperaturen. Plaatselijke KBO- en PCOB-afdelingen gaan vanaf augustus deze aanwaaiers uitdelen tijdens bezoekjes aan senioren die zelfstandig wonen.
Lees meer 
KBO-PCOB: denk aan de mantelzorgers bij mogelijke nieuwe coronagolf!
  dame achter de laptop
KBO-PCOB staat volledig achter het advies van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) om bij een mogelijke tweede coronagolf nadrukkelijker rekening te houden met het belang en de specifieke situatie van mantelzorgers. Het risico op overbelasting van mantelzorgers neemt af als bij het maken van keuzes over het afschalen of stopzetten van de thuiszorg en dagbesteding ook aan de gevolgen voor de mantelzorgers wordt gedacht.
Meer informatie
Vanaf 6 augustus is het hitteplan van kracht en geldt er een smogwaarschuwing
  dame achter de laptop
Als het heet is in Nederland wordt het Nationaal Hitteplan actief. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) roept daarmee op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen. Op 6 augustus is het hitteplan geactiveerd voor heel Nederland. Ook is er een smogwaarschuwing.

Let u extra op elkaar en op uzelf?
Zo wapent u zich tegen de hitte
Meer fietsongelukken met dodelijke afloop onder senioren
  man duwt vrouw in rolstoel in park
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat steeds meer ouderen omkomen bij een fietsongeluk. Het aantal 70-plussers dat om het leven is gekomen bij een ongeluk met de fiets is de afgelopen twintig jaar toegenomen met 68 procent. Van alle fietsdoden was vorig jaar 59 procent 70 jaar of ouder.

Maatregelen

Volgens KBO-PCOB is het mogelijk om met een paar eenvoudige maatregelen het aantal (dodelijke) slachtoffers te verminderen:

  • Stimuleer provincies en gemeenten om de infrastructuur aan te passen, bijvoorbeeld bredere fietspaden aan te leggen.
  • Stel fietslessen voor de elektrische fiets ter beschikking, want hier vinden veel ongevallen mee plaats.
Meer informatie
Criminelen maken gebruik van spoofing
  man duwt vrouw in rolstoel in park
Spoofing is een (digitaal) trucje dat gebruikt wordt om een andere identiteit aan te nemen en daarmee anderen te misleiden. Ten tijde van corona wordt dit trucje veelvuldig toegepast en veel mensen trappen hierin. Het voornaamste doel is om slachtoffers veel geld te ontfutselen. Er zijn meerdere varianten van spoofing.

KBO-PCOB heeft de Digibellijn hierover de laatste informatie gegeven, om een antwoord te kunnen geven op eventuele vragen van senioren. De Digibellijn is bereikbaar op maandagmiddag, woensdagmiddag en vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur via telefoonnummer 030 3400 660.
Meer informatie over spoofing
Vraag eenvoudig een gesprek aan met een geestelijk verzorger thuis
  bloemenveld in laagstaande zon
Iedereen die met ziekte, verlies of kwetsbaarheid te maken krijgt kan vragen hebben als: Wat betekent dit voor mij? Hoe kan ik verder? Waar ontleen ik kracht aan? Vanaf nu is het mogelijk om bij vragen op het gebied van zingeving en levensvragen contact op te nemen met een landelijk telefoonnummer om in contact te komen met een geestelijk verzorger thuis.

Voor wie?
Vanaf nu is het mogelijk om, voor wie wil, over deze levensvragen te praten. Dat kan via het telefoonnummer 085 004 3063. Via dit nummer kunnen gesprekken met een geestelijk verzorger thuis aangevraagd worden. De telefoonlijn is bedoeld voor mensen die thuis wonen van 50 jaar en ouder en voor mensen met een ongeneeslijke aandoening en hun naasten. Een aantal gesprekken worden vergoed. De lijn is ook toegankelijk voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar met een ongeneeslijke aandoening en hun naasten.
Lees verder

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u heeft aangegeven nieuws van KBO‑PCOB te willen ontvangen. 

Goed om te weten, speciaal voor lokale afdelingen van KBO of PCOB: niet alle leden ontvangen deze nieuwsbrief. U kunt uw lokale leden ook vragen zich aan te melden voor KBO‑PCOB.nu via
www.kbo-pcob.nl/nieuwsbrieven

Volg ons
Facebook   Twitter
 
Links naar
onze websites:
KBO-PCOB.nl
UnieKBO.nl
PCOB.nl
 
Seniorenorganisatie
KBO-PCOB
Ringwade 67
3439 LM Nieuwegein
Telefoon: 030 – 3 400 600
E-mail: info@kbo-pcob.nl
Aanmelden  |  Reageren   |  Gegevens wijzigen  |  Afmelden
...