In deze nieuwsbrief onder andere Mantelzorgwoningen, Vera Verrast Wieteke van Dort, Griepprik, Pensioenindexatie
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen

Mantelzorgwoningen moeten makkelijk realiseerbaar blijven
 
De mogelijkheid van het realiseren van vergunning-vrije mantelzorgwoningen moet blijven bestaan en niet worden ingeperkt. Dat vinden KBO-PCOB, MantelzorgNL, ANBO en de Patiëntenfederatie. De omgevingswet lijkt echter drempels op te werpen. Vanuit de overheid klinkt de roep om meer voor elkaar te zorgen, zodat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Een mantelzorgwoning draagt eraan bij dat die zorg in nabijheid gerealiseerd kan worden.  Op 25 oktober tijdens het debat in de Tweede Kamer over de initiatiefnota ‘Een eigen thuis, voor nu en morgen; wonen en ouderenzorg, de impasse voorbij’ geven wij als gezamenlijke organisaties een signaal af.
Lees meer
Tweede Kamer vraagt perspectief op pensioenindexatie
 
In een motie over het pensioenakkoord, die de Tweede Kamer op 28 september heeft aangenomen, wordt geconstateerd dat er nog geen helderheid bestaat over belangrijke zaken zoals een snel perspectief op indexatie. En dat mede daardoor de onvrede onder gepensioneerden (maar ook onder werkenden) toeneemt en het draagvlak voor het pensioenakkoord naar verhouding afneemt. In de motie wordt de regering verzocht om op zo snel mogelijk met een heldere uitwerking te komen. De uitwerking moet leiden tot perspectief op indexatie per 2022, een eerlijke overstap van het oude naar het nieuwe stelsel en meer zeggenschap van gepensioneerden.
Lees meer
De griepprik halen? Doen!
 
Het griepseizoen staat voor de deur. Tijd dus voor de griepvaccinatie. Een griepprik halen is juist nu een must. Griepdeskundige Ted van Essen, ook bekend als Dokter Ted van Tijd voor Max, legt uit hoe het zit.
Waarom is het juist nu belangrijk om de griepprik te halen? ‘Mede door de coronamaatregelen is er het afgelopen jaar amper griep geweest. Zelf ben ik al twee jaar niet eens verkouden geweest. Nu we dankzij de versoepelingen elkaar weer opzoeken en minder afstand bewaren, kun je op je vingers natellen dat de griep de komende maanden weer stevig zal toeslaan. Daar moet je bij optellen dat onze weerstand is verminderd juist doordát we geen griep hebben gehad. Goede redenen om je te beschermen tegen de mogelijke nare gevolgen van griep.’
Lees meer
Vera verrast Wieteke van Dort
 
In Vera Verrast gaat Vera op bezoek bij niemand minder dan Wieteke van Dort. Uiteraard komen Tante Lien en Indisch eten langs, maar ook de kracht van positieve gedachten.
Bekijk de video
Tussenstand meldpunt financiële leeftijdsdiscriminatie
 
Veel boosheid, onbegrip, teleurstelling en het gevoel gediscrimineerd te zijn. Bij het meldpunt “Te Grijs Voor Rood” van seniorenorganisatie KBO-PCOB komen de reacties binnen. Inmiddels zijn er zo’n 250 meldingen gedaan over financiële leeftijdsdiscriminatie. Met name minder rood mogen staan en een kredietloze creditcard bezitten, zit hoog bij de senioren. Gusta Willems van KBO-PCOB: “Wat banken en creditcardverstrekkers zich kennelijk niet realiseren, is dat heel veel van hun diensten zijn verweven in het dagelijkse leven van hun klanten. Als een bank dan zomaar iets stopzet of terugdraait, heeft dat voor deze mensen meteen gevolgen.”
Lees meer
Mantelzorgers mogen niet de oplossing voor tekorten thuiszorg zijn
 
Het tekort aan zorgverleners in de thuiszorg moet niet worden opgelost door mantelzorgers te vragen nóg meer te doen, zegt seniorenorganisatie KBO-PCOB in een reactie op de oproep van brancheorganisatie Actiz. Gusta Willems van KBO-PCOB: “We erkennen de problemen in de thuiszorg als het gaat om personeel. Maar net zoals zij tegen de toppen van hun kunnen aanlopen, doen mantelzorgers dat ook. Bij hen kan je in alle redelijkheid niet de oplossing zoeken.” Volgens de brancheorganisatie zullen mantelzorgers vaker gevraagd worden om bij te springen, bijvoorbeeld in de nazorg van een operatie. Willems: “Natuurlijk willen mantelzorgers helpen. Maar door corona wordt er nu al een groter beroep op mantelzorgers gedaan. Het perspectief dat Actiz schetst dat de beschikbaarheid van mantelzorgers een voorwaarde is voor bijvoorbeeld een operatie, is voor KBO-PCOB niet acceptabel.”
Lees meer
Twee miljoen euro voor betere behandeling en uitkomsten COVID-19 bij ouderen
 
ZonMw kende onlangs een subsidie van bijna twee miljoen euro toe aan een grote groep onderzoekers om de uitkomsten van ouderen met COVID-19 te verbeteren. De studie, onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), geeft inzicht in het verloop en de behandeling van COVID-19 bij ouderen. Bijzonder is dat ouderen nadrukkelijk bij het onderzoek betrokken zijn.
Lees meer

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u heeft aangegeven nieuws van KBO‑PCOB te willen ontvangen. KBO-PCOB.nu is de digitale nieuwsbrief waarmee u op de hoogte blijft van de belangenbehartiging voor senioren. KBO‑PCOB.nu verschijnt in de regel tweewekelijks.

Goed om te weten, speciaal voor lokale afdelingen van KBO of PCOB: niet alle leden ontvangen deze nieuwsbrief. U kunt uw lokale leden ook vragen zich aan te melden voor KBO‑PCOB.nu via
www.kbo-pcob.nl/nieuwsbrieven

Volg ons
Facebook   Twitter
 
Links naar
onze websites:
KBO-PCOB.nl
UnieKBO.nl
PCOB.nl
 
Seniorenorganisatie
KBO-PCOB
Ringwade 67
3439 LM Nieuwegein
Telefoon: 030 – 3 400 600
E-mail: info@kbo-pcob.nl
Aanmelden  |  Reageren   |  Gegevens wijzigen  |  Afmelden