online lezen

Senioren staan open voor digitale wereld
  echtpaar met tablet
Senioren die internet gebruiken, kiezen in veel gevallen voor wat bekend en vertrouwd is, blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Zo lezen senioren nog het liefst een papieren boek en krant (62% en 44%), wordt er naar cd’s geluisterd (72%) en is zelfs de videospeler nog in gebruik (18%). Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB: “Maar dat betekent niet dat senioren niet openstaan voor technologische vernieuwingen. Senioren willen eerst overtuigd worden dat iets zinvol voor hen is. Lukt dat, dan gaan ze er voor.”
Lees meer
Pensioenen niet gekort, maar indexatie nog ver weg
  stel op stapel muntstukken
De dekkingsgraden bij de grootste Nederlandse pensioenfondsen zijn in het laatste kwartaal van 2019 gestegen. Dat betekent dat veel pensioenen in 2020 definitief niet gekort hoeven te worden. Zo meldt onder meer NOS. “Goed nieuws”, zegt Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB, “tegelijkertijd is indexatie, na jaren van stilstand, nog ver weg. Daar moet verandering in komen”.
Lees meer
Verbinding met anderen versterkt wens om te leven
 
Het PERSPECTIEF-onderzoek naar ouderen met een doodswens werd 29 januari gepresenteerd.Uit het onderzoek blijkt dat de wens om het leven te beëindigen zeker niet alleen voorkomt onder mensen op hoge leeftijd, maar juist ook onder jongere senioren. Ook blijkt dat een doodswens veranderlijk is en ook weer kan verdwijnen, zelfs op hoge leeftijd. De inzet op levensversterkende factoren als verbinding met anderen en een sociale woonomgeving steunt KBO-PCOB van harte. Manon Vanderkaa:"Laten we ervoor zorgen dat we met deze groep mensen zoeken naar hoe het leven wel weer van waarde kan worden. Het onderzoek wijst uit dat dit kan. Want laten we van leven het uitgangspunt maken."  
Lees meer
Huiskamergesprekken voltooid leven
  in kring in gesprek
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) organiseert in februari, maart en april huiskamergesprekken over de laatste levensfase. Een belangrijk onderwerp waarbij KBO-PCOB direct betrokken is. Praten over het levenseinde is van groot belang. 29 januari werden de resultaten bekend van het onderzoek rond Voltooid Leven.  Naast het onderzoek wil VWS ook meningen en ervaringen ophalen van mensen in de samenleving. Deze inbreng wordt meegenomen in discussies over het onderwerp in de Tweede Kamer. 
Deelnemen aan gesprekken?
Senioren mantelzorgers doen al heel veel!
  man omarmt verwarde vrouw
Senioren dragen aanzienlijk bij aan hun directe omgeving, ze helpen hun naasten als mantelzorger, als oppasoma- of opa, als vrijwilliger in het buurthuis of ergens anders. "Nu stellen dat senioren meer moeten oppakken is wel erg kort door de bocht. Vergeten we niet dat senioren mantelzorgers al heel veel doen?” zegt Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB in reactie op het artikel van 29 januari in de Volkskrant. "Ook het nog meer belasten van de mantelzorger in het verpleeghuis is wel heel makkelijk en doet geen recht aan de realiteit. aldus Vanderkaa"
Lees meer
Tafel van Tien
 
Weten wat er speelt in het dagelijks leven van senioren is voor KBO-PCOB erg belangrijk. Daarom gaat directeur Manon Vanderkaa graag met senioren persoonlijk in gesprek. In 2019 organiseerden we vijfmaal de zogenaamde 'Tafel van Tien' om te horen hoe senioren aankijken tegen bepaalde belangrijke onderwerpen. Ook in 2020 wordt er weer een aantal tafels georganiseerd. Hierdoor kan KBO-PCOB nog beter de belangen van de senioren behartigen.
Lees meer

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u heeft aangegeven nieuws van KBO‑PCOB te willen ontvangen. KBO-PCOB.nu is de digitale nieuwsbrief waarmee u op de hoogte blijft van de belangenbehartiging voor senioren. KBO‑PCOB.nu verschijnt in de regel tweewekelijks.

Goed om te weten, speciaal voor lokale afdelingen van KBO of PCOB: niet alle leden ontvangen deze nieuwsbrief. U kunt uw lokale leden ook vragen zich aan te melden voor KBO‑PCOB.nu via
www.kbo-pcob.nl/nieuwsbrieven

Volg ons
Facebook   Twitter
 
Links naar
onze websites:
KBO-PCOB.nl
UnieKBO.nl
PCOB.nl
 
Seniorenorganisatie
KBO-PCOB
Ringwade 67
3439 LM Nieuwegein
Telefoon: 030 – 3 400 600
E-mail: info@kbo-pcob.nl
Aanmelden  |  Reageren   |  Gegevens wijzigen  |  Afmelden
...