Extra nieuwsbrief voor leden van KBO en PCOB online lezen
gerg
KBO-PCOB Verenigingsnieuws voor leden KBO en PCOB

U leest de maart 2020 extra-editie van de nieuwsbrief voor KBO- en PCOB-leden. Met deze extra nieuwsbrief brengen we u op de hoogte van wat er momenteel speelt in onze vereniging in deze bijzondere tijden. Om met de woorden van Directeur Manon Vanderkaa te starten.

"Lieve mensen, we maken met elkaar een moeilijke tijd door. Zo'n crisis als nu hebben we al heel lang niet gehad. We moeten ons leven als het ware opnieuw uitvinden, allerlei praktische dingen, hoe regelen we dat en hoe vullen we onze dagen? Het plaatst ons allemaal voor allerlei vragen en uitdagingen en in onze vereniging liggen eigenlijk alle afdelingsactiviteiten stil. En we missen elkaar, want juist nu hebben we elkaar nodig. En gelukkig kunnen we contact hebben met elkaar. Laten we elkaar bellen, laten we elkaar brieven schrijven, en dat doen we gelukkig ook al volop. En zo laten we het zien, omzien naar elkaar, juist nu."

Coronavirus, belangrijke adviezen
 
KBO-PCOB heeft een flyer met belangrijke adviezen voor senioren gemaakt. Op één A4  een handig overzicht van wat wel en niet te doen.

Het bestand mag verspreid worden naar iedereen die er wat aan heeft.
de flyer
Start een belcirkel
 
Om kansen op besmetting door het coronavirus tegen te gaan worden alle bijeenkomsten afgezegd en komen allerlei groepen niet meer bijeen. Iedereen, en vooral senioren, wordt geadviseerd om sociale contacten te mijden. Dit zijn verstandige maatregelen. Maar hoe blijven we in deze situatie omzien naar elkaar en hoe blijven we in contact? Een van de middelen is het opstarten van een of meerdere belcirkels in de afdeling. In een belcirkel bellen de deelnemers elkaar iedere ochtend. Het is fijn om even een gesprek te voeren en ook handig als blijkt dat iemand hulp nodig heeft.
Op deze manier kunt u als afdeling handen en voeten geven aan het omzien naar elkaar.
Meer informatie
Oproep KBO-PCOB aan kabinet: stel belastingaangifte uit
 
Ouderen komen in de knel met de deadline van 1 mei waarop de belastingaangifte moet zijn gedaan. Dat hoort seniorenorganisatie KBO-PCOB terug van haar leden. Directeur Manon Vanderkaa dringt aan op generiek uitstel tot 1 september: “Vanwege de coronacrisis komen nu veel veranderingen op ouderen af. Uitstel van belastingaangifte geeft hun, en degenen die hen helpen bij de aangifte, de noodzakelijke tijd.”

Wel is al bereikt dat de Belastingdienst het nu mogelijk maakt om voor meerdere personen tegelijk uitstel aan te vragen. Hoe dat werkt leest u hieronder.
Lees meer
Facebook
KBO-PCOB steunt het initiatief #nietalleen
 
Het coronavirus kreeg de afgelopen tijd veel invloed op ons leven. Vooral de meest kwetsbaren in onze samenleving lijken onder de gevolgen van de getroffen maatregelen te (gaan) lijden.

Lokaal zijn er veel initiatieven ontstaan van lokale kerken en organisaties om hulp te bieden: boodschappen doen, een praatje maken via een belactie, oppas verzorgen, teveel om op te noemen. Vanuit de overheid wordt er door minister Grapperhaus een beroep gedaan op kerken om de krachten te bundelen. Als kerken en organisaties hebben we netwerken, middelen en gebouwen die zorgvuldig en veilig kunnen worden ingezet. De vraag is hoe we die mogelijkheden op een gecoördineerde manier gebruiken, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen worden geholpen. Daarom is het platform #nietalleen opgericht. KBO-PCOB steunt dit initiatief.

Meedoen?

Afdelingen kunnen meedoen aan dit initiatief door te gaan naar www.nietalleen.nl en het formulier in te vullen of door te bellen met 0800-1322. 
Bezoek de website
Hulp aangeboden!
 
Door de coronacrisis ontstaan mooie initiatieven en samenwerkingsverbanden. KBO-PCOB werkt samen met een aantal organisaties om vraag en aanbod samen te brengen. CBR, Eventmakers en Tijd voor actie bieden praktische hulp aan (klusje/boodschappen)aan leden van KBO-PCOB. Mensen die hiervan gebruik willen maken bellen de Ouderen-infolijn van KBO-PCOB, 030-340600.
Oproep aan alle afdelingen
 
Als reactie op de huidige coronacrisis zijn er in het land op lokaal niveau verschillende mooie initiatieven ontstaan. Bent u als afdeling betrokken bij zo'n goed initiatief en wilt u het delen met anderen in de vereniging, laat het ons weten, ook als u ondersteuning of informatie wenst.
Mail ons
Blijf in contact, met videobellen
 
Wij ondervinden dagelijks inmiddels allen hinder van het coronavirus. Zo wordt aangeraden om bezoek aan senioren te mijden. Om het contact niet helemaal te verliezen kan het handig zijn om gebruik te maken van videobellen, zodat u elkaar niet uit het oog verliest. Weet u niet hoe dit werkt of vindt u dit lastig? Jowtube.nl heeft filmpjes gemaakt waarin zij uitleggen hoe je precies moet videobellen via de verschillende online diensten (WhatsApp, Facetime, Skype). 
Lees meer
Opiniestuk in AD
 
Zaterdag 14 maart stond de KBO-PCOB met een Opiniestuk in het AD. Manon Vanderkaa, directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB reageerde op een heikele kwestie. We moeten oppassen dat de coronauitbraak niet allerlei (medisch)ethische discussies overstijgt, zoals het weigeren van 80-plussers op de intensive care wanneer die vol zit. 
Lees het hele artikel

KBO-PCOB Verenigingsnieuws is de digitale nieuwsbrief waarmee leden van KBO en PCOB op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de vereniging. Ook informeren we kaderleden en andere vrijwilligers binnen de afdelingen, zodat zij hun achterban kunnen voorzien van actuele en relevante berichten. KBO-PCOB Verenigingsnieuws verschijnt tien maal per kalenderjaar.

Goed om te weten, speciaal voor lokale afdelingen van KBO of PCOB: niet alle leden van KBO en PCOB ontvangen deze nieuwsbrief. Daarom verzoeken we afdelingen om via de eigen kanalen (bijv. de lokale afdelingswebsite of nieuwsbrief) informatie die belangrijk is voor leden verder te verspreiden. U kunt lokale leden ook vragen zich aan te melden voor KBO-PCOB Verenigingsnieuws via
www.kbo-pcob.nl/nieuwsbrieven

Volg ons
Facebook   Twitter
 
Links naar
onze websites:
KBO-PCOB.nl
UnieKBO.nl
PCOB.nl
 
Seniorenorganisatie
KBO-PCOB
Ringwade 67
3439 LM Nieuwegein
Telefoon: 030 – 3 400 600
E-mail: info@kbo-pcob.nl
Aanmelden  |  Reageren   |  Gegevens wijzigen  |  Afmelden
...