Nieuwsbrief voor leden van KBO en PCOB online lezen
KBO-PCOB Verenigingsnieuws
KBO-PCOB Verenigingsnieuws voor leden KBO en PCOB
U leest de verenigingsnieuwsbrief voor KBO- en PCOB-leden van 24 juli 2020. Met deze nieuwsbrief brengen we u op de hoogte van wat er speelt in onze vereniging. Ook informeren we kaderleden en andere vrijwilligers binnen de afdelingen, zodat zij hun achterban kunnen voorzien van actuele en relevante berichten. 
Informatie voor leden en afdelingen
'Aanwaai-actie' augustus: ook omzien naar elkaar in de zomer!
 
In de vorige nieuwsbrief werd de actie ‘Waai eens even aan’ aangekondigd en de inschrijving geopend voor afdelingen die willen participeren. Inmiddels is door een aanzienlijk aantal afdelingen enthousiast gereageerd en hebben zij al waaiers voor de actie besteld. De mogelijkheid tot deelnemen en het plaatsen van een bestelling staat nog steeds open voor geïnteresseerde afdelingen.
 
De actie gaat uit van de gedachte ‘waai eens even aan bij een ander’. U kunt hem of haar dan verrassen met een mooie waaier die gebruikt kan worden tijdens de warme zomermaanden. Het is niet alleen leuk om een geschenk te ontvangen, maar ook om te geven. Een leuk gebaar en een mooie manier om eens even bij iemand langs te gaan en misschien wel vaker te komen in de, voor velen toch stille, zomermaanden. U kunt als afdeling waaiers bestellen. U betaalt dan alleen de verzendkosten. Er is een behoorlijk aantal waaiers beschikbaar, maar op=op. Vanaf vandaag, 24 juli, start de actie. U kunt via https://www.kbo-pcob.nl/zomeractie waaiers bestellen. U moet rekening houden met ongeveer 5 dagen levertijd.   
Bestel uw waaiers
KBO-PCOB start Zomerbellijn voor senioren
 
Vanaf maandag 27 juli start seniorenorganisatie KBO-PCOB een speciale Zomerbellijn voor senioren. De lijn is er voor ouderen die om een praatje verlegen zitten, behoefte hebben om hun verhaal kwijt te kunnen, of zomaar even wat gezelligheid zoeken. Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB: “Nu de zomervakanties zijn begonnen, merken we dat veel senioren contact met anderen missen. De kinderen en kleinkinderen zijn op vakantie, de huishoudelijke hulp is ook een paar weken vrij. Mensen voelen zich dan snel eenzaam of willen gewoon even tegen iemand aan praten. Voor deze mensen hebben we de Zomerbellijn in het leven geroepen.”
 
De KBO-PCOB Zomerbellijn is op maandag tot en met donderdag van 10 uur tot 13 uur te bereiken op 030 3400 680.
Vijfentwintigduizend ijsjes voor verpleeghuisbewoners
 
De komende weken worden maar liefst 25 duizend ijsjes uitgedeeld aan bewoners van verpleeghuizen. Met een heftige coronatijd en de zomerwarmte in gedachten, brengt KBO-PCOB, in samenwerking met Hertog IJs en Zorgboodschap, de ijsjes langs verschillende zorglocaties voor ouderen. Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB: “Verpleeghuisbewoners hebben het de afgelopen tijd niet altijd makkelijk gehad. En de zomerse temperaturen zijn ook niet voor iedere senior aangenaam. Met deze actie hopen we verkoeling te bieden en een geluksmomentje te creëren.”

De ijsjes worden door heel Nederland op zo'n 100 zorglocaties gratis aangeboden.
Directie KBO-PCOB
   
Het bestuur van KBO-PCOB heeft op donderdag 23 juli de ledenraad geïnformeerd over het aanstaande vertrek van directeur Manon Vanderkaa per 1 oktober a.s. in verband met het aanvaarden van een functie elders. Het bestuur geeft aan haar vertrek zeer te betreuren en spreekt grote waardering uit voor wat zij de afgelopen jaren in onze verenigingen heeft bereikt. De komende periode beraadt het bestuur zich over de opvolging van Manon Vanderkaa.
ICT Hulpmiddelen in zorg en welzijn: 8 aanbevelingen Raad van Ouderen
 
De Raad van Ouderen is een onafhankelijke adviesraad opgericht op verzoek van minister De Jonge. De Raad van Ouderen adviseert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en andere partijen die actief zijn in de ouderenzorg en vraagt aandacht voor relevante thema's. KBO-PCOB is vertegenwoordigd in de Raad van Ouderen. Daarnaast verzorgt het verenigingsbureau van KBO-PCOB op verzoek de coördinatie van de Raad van Ouderen.

De Raad heeft sinds zijn oprichting de ontwikkelingen van de ICT in de zorg kritisch gevolgd. Naar de opvatting van de Raad is het belang van ICT voor de samenleving niet alleen veranderd, maar is dat belang geëvolueerd naar een nieuwe pijler van de democratische rechtsstaat. Waar vaak de suggestie werd gewekt dat privacy een individueel belang zou zijn, is inmiddels aangetoond dat dit een belang van de samenleving als geheel betreft. Grote technologiebedrijven hebben veel belangstelling voor de ontwikkelingen op deze markt omdat hier veel publieke middelen in worden geïnvesteerd. De Raad doet 8 aanbevelingen.  
Lees de aanbevelingen
Hoe heeft u de coronamaatregelen ervaren? Doe mee aan dit onderzoek
 
Pandemieën zijn van alle tijden, maar een pandemie als de coronacrisis heeft de moderne mensheid niet eerder meegemaakt. Veel maatregelen die de Nederlandse overheid neemt om besmetting met het coronavirus te voorkomen zijn inmiddels versoepeld. Wat zijn de vooruitzichten voor het oppakken van sociale activiteiten en contacten voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en nog steeds worden gezien als een kwetsbare groep? Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het noodzakelijk om mét, in plaats van óver ouderen te praten.
 
De Radboud Universiteit (Nijmegen) en Pro Persona (instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Gelderland) zijn daarom op zoek naar ouderen die zich willen aanmelden voor een interview. Binnen een interview van één uur gaat u in gesprek over uw ervaringen en belevingen van de coronamaatregelen. Het interview zal in overleg met u worden gepland in augustus of september.
 
Als u belangstelling heeft om aan dit onderzoek deel te nemen, dan kunt u zich hiervoor rechtstreeks aanmelden bij de onderzoekers. Ook als u eerst nadere informatie wilt over het onderzoek, kunt u met hen contact opnemen. Het is handig als u de naam van het onderzoek daarbij vermeldt: onderzoek “Samen de Stap”.

U kunt contact opnemen met Cindy Hubers om u aan te melden of om informatie te vragen via e-mail: c.hubers@propersona.nl of via telefoon: 06-46417032.
Aanmelden
Veilig plaatjes gebruiken? Kies stockfoto's
 
Zomaar een foto van iemand anders gebruiken kan niet.  Vaak is er sprake van auteursrecht. Dat is het recht van de maker (een beeld, foto, schilderij, tekst, muziekstuk, enzovoorts) om zelf te bepalen wat er met dat werk gebeurt. Vanwege het auteursrecht moet je altijd toestemming vragen of je de foto mag gebruiken voor een website, folder, tijdschrift enzovoorts. Wilt u een foto bij een artikel plaatsen zonder toestemming aan de fotograaf te hoeven vragen, speel dan op safe en ga voor een stockfoto. Er zijn tal van uitstekende websites die goede stockfoto’s aanbieden. Betaalde plaatjes zijn over het algemeen voor alle doeleinden en zonder vermelding van de auteur te gebruiken. Bij gratis afbeeldingen kan het zijn dat u de auteur moet noemen, of dat het beeld is voorbehouden aan redactioneel gebruik. Dat geldt echter niet altijd: onder andere pixabay.com/nl, Pexels,en Stocksnap bieden gratis stockfoto’s aan waar u van alles mee mag doen.
Let op, soms staat er dat foto’s gratis te downloaden zijn, dat is niet hetzelfde als (auteurs)rechtenvrij.
KBO-PCOB zet de Digibellijn ook deze zomer door
 
In mei dit jaar is KBO-PCOB, met inzet van de Tabletcoaches, begonnen met een telefonische hulplijn bij vragen over bijvoorbeeld WhatsApp en beeldbellen. Omdat veel senioren het advies van het RIVM om thuis te blijven hebben opgevolgd en activiteiten zijn afgelast, zijn steeds vaker digitale alternatieven gebruikt. Veel meer dan ooit werden boodschappen digitaal besteld en ook beeldbellen met collega’s, kinderen en kleinkinderen nam toe. Maar niet iedereen is daar zo handig in. Tabletcoaches van KBO-PCOB ondersteunen al enige jaren op locatie de groep senioren die de digitale weg willen bewandelen. De laatste maanden beantwoorden zij telefonisch, niet alleen vragen over welke computer of tablet het handigst is, maar ook vragen van senioren over internetfraude, WhatsApps fraude en geven zij tips waar u op moet letten om dat te voorkomen. Bel de Digibellijn en stel uw vraag aan een tabletcoach.

De KBO-PCOB Digibellijn is te bereiken op elke maandagmiddag, woensdagmiddag en vrijdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur op het telefoonnummer 030 3400 660.
Pas op: criminelen gebruiken spoofing
 
Spoofing is een (digitaal) trucje dat gebruikt wordt door criminelen. Zij nemen een andere identiteit aan en proberen daarmee anderen te misleiden. Ten tijde van corona wordt dit trucje veelvuldig toegepast en veel mensen trappen hierin. Het voornaamste doel is om slachtoffers veel geld te ontfutselen.
 
Er zijn meerdere varianten van spoofing. KBO-PCOB heeft de Digibellijn hierover de laatste informatie gegeven, om een antwoord te kunnen geven op eventuele vragen van senioren. Wilt u meer lezen over spoofing? Klik dan op onderstaande button.
Lees meer
Wandelen tijdens de Week van de Eenzaamheid
 
Van 1 t/m 8 oktober is de Week van de Eenzaamheid. In deze week worden elk jaar door vele organisaties allerlei activiteiten georganiseerd. Ook KBO-PCOB levert graag weer haar bijdrage om eenzaamheid onder de aandacht te brengen en door middel van activiteiten ook in die periode te verminderen. Deelname van afdelingen is daarbij van groot belang om dit te bereiken. Eén van de activiteiten die worden opgezet is een wandelevenement op zoveel mogelijk plaatsen in Nederland. Bij uitstek een activiteit waarbij u ook in uw gemeente personen kunt betrekken die misschien wel behoefte hebben aan meer contact met anderen. Een geschikt moment om samen op te trekken en een goed gesprek te hebben. Graag horen wij van u of uw afdeling interesse heeft om aan te sluiten bij deze activiteit, zodat daar bij de voorbereidingen rekening mee gehouden kan worden.
Laat het ons weten via abigael.vankoerten@kbo-pcob.nl
Meld uw afdeling aan
Direct gesprekken aanvragen met een geestelijk verzorger thuis
 
Iedereen die met ziekte, verlies of kwetsbaarheid te maken krijgt kan vragen hebben als: Wat betekent dit voor mij? Hoe kan ik verder? Waar ontleen ik kracht aan? Vanaf nu is het mogelijk om bij vragen op het gebied van zingeving en levensvragen contact op te nemen met een landelijk telefoonnummer om in contact te komen met een geestelijk verzorger thuis.
 
Voor wie?
Via het telefoonnummer 085 004 3063 kunnen gesprekken met een geestelijk verzorger thuis aangevraagd worden. De telefoonlijn is bedoeld voor mensen die thuis wonen van 50 jaar en ouder en voor mensen met een ongeneeslijke aandoening en hun naasten. Een aantal gesprekken wordt vergoed. De lijn is ook toegankelijk voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar met een ongeneeslijke aandoening en hun naasten.
 
Luisterend oor
Geestelijk verzorgers bieden professionele begeleiding, hulverlening en advies bij zingeving en levensvragen. Een geestelijk verzorger helpt mensen erachter te komen wat voor hen van waarde is en hoe zij verder kunnen. Zij bieden een luisterend oor, een troostend woord, en voeren verdiepende gesprekken. Geestelijke verzorging is er voor iedereen, ongeacht levensbeschouwing of geloof. Vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid zijn verzekerd.
 
Gesprek aanvragen
Het landelijk nummer is: 085 004 3063 (lokaal tarief). Na het intoetsen van een postcode wordt u doorverbonden met een regionaal contactpunt. Ook nu, in tijden van corona, zijn gesprekken thuis mogelijk. Er wordt gewerkt volgens de richtlijnen van het RIVM.
Meer informatie over levensvragen
Hoe start u een belcirkel?
 
Omdat in deze coronatijd bijeenkomsten waar je elkaar kunt ontmoeten nog steeds grotendeels vervallen, is juist nu contact onderhouden belangrijk. Gelukkig zijn er meerdere manieren om met elkaar in contact te blijven. Het opzetten van een belcirkel is een makkelijke en effectieve manier. We hebben een handleiding ontwikkeld om stapsgewijs een belcirkel op te zetten.
Als u binnen uw afdeling een of meerdere belcirkels wilt starten kunt u de stappen uit de handleiding volgen. Ook kunt u gebruik maken van onze handige flyer die u kunt verspreiden onder uw leden.
Lees meer
Volg ons
Facebook   Twitter
 
Links naar
onze websites:
KBO-PCOB.nl
UnieKBO.nl
PCOB.nl
 
Seniorenorganisatie
KBO-PCOB
Ringwade 67
3439 LM Nieuwegein
Telefoon: 030 – 3 400 600
E-mail: info@kbo-pcob.nl
Aanmelden  |  Reageren   |  Gegevens wijzigen  |  Afmelden
...