Nieuwsbrief voor leden van KBO en PCOB online lezen
Verenigingsnieuws voor KBO en PCOB
 
KBO-PCOB Verenigingsnieuws voor leden KBO en PCOB
U leest de september 2019-editie van de nieuwsbrief voor KBO- en PCOB-leden. Met deze maandelijkse nieuwsbrief brengen we u op de hoogte van wat er speelt in onze vereniging. Ook informeren we kaderleden en andere vrijwilligers binnen de afdelingen, zodat zij hun achterban kunnen voorzien van actuele en relevante berichten.

In deze nieuwsbrief vindt u berichten in verschillende categorieën:
- Informatie en materialen waarmee u praktisch aan de slag kunt (groene knoppen)
- Informatie die voor leden en afdelingen van belang is (blauwe knoppen)
- Trainingen en activiteiten waarvoor u zich kunt aanmelden (rode knoppen)
En verder hebben we uiteraard nog aantrekkelijk ledenvoordeel en de actuele nieuwsberichten voor u. Veel leesplezier!
Praktisch aan de slag
 
Nieuwe informatie op de Academie
  Academie
De Academie helpt en ondersteunt de vrijwilligers van KBO-PCOB. Per thema en onderwerp kunt u grasduinen in informatie, tips, goede voorbeelden en activiteiten waar u aan kunt deelnemen.

Nieuw op de Academie: 
2/9 - Update Agenda
1/9 - Goed voorbeeld toegevoegd aan Succesvol besturen
12/8 – Nieuw onderwerp: Online daten

Neem een kijkje op de Academie
Vertel uw verhaal over stijgende zorgkosten
  Prinsjesdag
Heeft u te maken met een flinke stijging van de eigen bijdragen voor langdurige zorg? Of bent u of is iemand in uw omgeving recent verhuisd van thuis naar een zorginstelling? Dan is KBO-PCOB op zoek naar u.
Rond Prinsjesdag doen wij onderzoek naar de gestegen kosten voor langdurige zorg. We zoeken mensen die hun verhaal hierover willen doen in de media. Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op via info@kbo-pcob.nl of via 030-3 400 600.
Geef uw verhaal door
Gezocht: bestuurslid voor PCOB
  Vacature PCOB-bestuur
Bent u een verbinder? Heeft u een visie op het leven van senioren en beschikt u over een breed maatschappelijk netwerk? Dan bent u misschien wel de ideale kandidaat voor het bestuur van PCOB.
Omdat de zittingstermijn van een van de bestuursleden afloopt, is PCOB op zoek naar een nieuw bestuurslid. Een boeiende vrijwilligersfunctie in een bloeiende vereniging.
Bekijk de vacature
In gesprek over laatste levensfase? Organiseer een dialoogbijeenkomst
  Dialooggesprek
Nadenken en praten over de laatste levensfase is niet gemakkelijk, maar voor velen belangrijk. Om meer ruimte en aandacht te geven aan de laatste fase van het leven organiseert KBO-PCOB onder meer dialooggesprekken. U kunt binnen uw lokale afdeling ook dialooggesprekken organiseren. De ervaring leert dat deze methode echt helpt om over een belangrijk onderwerp als het levenseinde te praten.
Meer informatie en organiseren
Lokaal aan de slag tegen eenzaamheid
  Logo Week tegen Eenzaamheid

In de strijd tegen eenzaamheid vindt van 1 tot en met 8 oktober de Week tegen Eenzaamheid plaats. Een week waarin veel activiteiten worden georganiseerd. Doet u ook mee, bijvoorbeeld met uw lokale afdeling? Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelt voor organisatoren van een activiteit informatie en communicatiematerialen beschikbaar. Die kunt u gebruiken om bekendheid te geven aan uw activiteiten. Veel succes!

- Bekijk informatie en materialen
- Doe inspiratie op voor het organiseren van een activiteit
We horen graag welke activiteit u of uw afdeling organiseert. Net als in de zomermaanden laten we graag zien wat er lokaal voor moois wordt georganiseerd. Laat u het ons weten? Dat kan door een e-mail te sturen naar info@kbo-pcob.nl.

Onze acties tegen eenzaamheid
Doe mee aan onderzoek naar vriendschap en relaties
 
Elk mens is anders. Ook wat betreft de behoefte aan contact of vriendschap. Hoe is dat bij u? KBO-PCOB en omroeporganisatie KRO-NCRV horen in aanloop naar de Week tegen Eenzaamheid graag de mening en ervaring van leden. Vanuit onze grondslag van ‘omzien naar elkaar’ zijn KBO-PCOB en KRO-NCRV zeer betrokken bij dit onderwerp. In een gezamenlijk onderzoek leggen we u graag een paar vragen voor over vriendschap en relaties, ontmoeting en contact. De uitkomsten van het onderzoek worden gepresenteerd in de Week tegen Eenzaamheid. Alvast hartelijk dank voor uw medewerking.
Doe mee aan het onderzoek
Informatie voor leden en afdelingen
 
Portokosten ledenmagazine blijven €0,55
  Ledenmagazine
De meeste afdelingen bezorgen het Magazine van KBO-PCOB via ons netwerk van vrijwilligers. Bij een klein aantal afdelingen lukt dat echter niet. Bijvoorbeeld omdat ze niet genoeg plaatselijke bezorgers hebben om het magazine rond te brengen. De magazines worden dan vanuit de drukkerij per post verstuurd naar de betreffende leden. De kosten hiervoor bedroegen het afgelopen jaar €0,55 per magazine, ofwel voor één jaar (10 nummers) €5,50 per lid. Lokale afdelingen krijgen deze kosten gefactureerd. Omdat de tarieven stabiel blijven, zal de porto die in rekening wordt gebracht ook in 2020 €0,55 per magazine bedragen.
Vraag nu inloggegevens aan voor nieuwe bestelmodule promotiematerialen
  Promotiemateriaal voor afdelingen
Voor lokale afdelingen van KBO en PCOB biedt het verenigingsbureau de mogelijkheid om promotiematerialen te bestellen. Die kunt u bijvoorbeeld gebruiken bij ledenwerving of om de vereniging lokaal zichtbaar te maken. Met het oog op betere technische mogelijkheden werkt KBO-PCOB aan een nieuwe bestelmodule voor promotiematerialen als pennen, brochures en briefpapier. In deze nieuwe module zal betalen via iDeal mogelijk zijn. Betalen op rekening blijft ook een optie.

Het nieuwe bestelportaal vereist een inlog. Iedereen die gebruik wil maken van dit nieuwe systeem, kan een inlog aanvragen via een online formulier. U ontvangt de inloggegevens zodra het portaal later dit jaar actief wordt.
Vraag uw inloggegevens aan
Vrijwilliger met vragen over het Afdelingsportaal? Bel de Helpdesk
  Telefonische hulp
Voor penningmeesters en ledenadministrateurs van de PCOB biedt het verenigingsbureau hulp via de Helpdesk Afdelingsportaal. U kunt hier terecht met al uw vragen over het gebruik van het portaal.
De Helpdesk is elke dinsdag-, woensdag- en vrijdagochtend bereikbaar van 10.00 uur tot 12.00 uur. U belt de Helpdesk via 030-3 400 639.
Veelgestelde vragen aan de Helpdesk
Trainingen en activiteiten
 
3 oktober - Inspiratiedag voor (aspirant-)
dialoogbegeleiders
 
Als je met elkaar wil praten over het levenseinde, hoop je op een goed gesprek. Een dialooggesprek is daar op uit: in kleine groepjes aan de hand van vier vragen bespreken hoe u dit ziet, wat uw wensen en gedachten zijn en horen hoe anderen daarover denken. Uit ervaring blijkt echter dat de drempel voor het meedoen aan een dialoogbijeenkomst best hoog is. Dit terwijl meer dan 90 procent van de senioren nadenkt over het levenseinde.

Coalitie van Betekenis tot het Einde, waarvan KBO-PCOB onderdeel is, wil deze drempel verlagen. In dat kader organiseert ze op donderdag 3 oktober een inspiratiedag voor (aspirant-)dialoogbegeleiders. Tijdens de dag is er ruimte om de dialoog te oefenen, ervaringen uit te wisselen of in te tekenen op nieuwe trainingen. Van harte uitgenodigd!
Meer informatie een aanmelden
10 oktober - Praat mee aan de Tafel van Tien over leven in krimpregio's
  Wonen in krimpregio
Het dorp vergrijst, voorzieningen sluiten, de reis naar de dichtstbijzijnde grote plaats is met het openbaar vervoer een hele onderneming, wie zorg nodig heeft kan niet altijd meer thuis blijven wonen… Voor senioren kan het wonen in een krimpregio best lastig zijn. Of is het juist een genot? Omdat het omzien naar elkaar, het noaberschap en saamhorigheidsgevoel er heel sterk zijn. Of omdat het er heerlijk rustig is, met mooie natuur en volop ruimte om te fietsen, wandelen of ontspannen. Over het wonen in krimpregio’s gaat directeur KBO-PCOB Manon Vanderkaa graag persoonlijk met u in gesprek. Van harte uitgenodigd om u aan te melden voor de Tafel van Tien op donderdag 10 oktober.
Meer informatie een aanmelden
10 oktober - Leer meer over internetcriminaliteit in het Fraudecafé
  Internetcriminaliteit
Heeft u wel eens te maken gehad met oplichting via internet? Steeds meer mensen worden op deze manier slachtoffer van een misdrijf. Maar wat is internetfraude nu precies? Welke vormen zijn er? De antwoorden op deze vragen staan centraal tijdens het Fraudecafé, dat KBO-PCOB en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) op donderdag 10 oktober organiseren in Utrecht. Aan de hand van enkele korte presentaties door het ministerie van Veiligheid en Justitie, een bank en de Fraudehelpdesk ligt KBO-PCOB het thema verder toe. Ook gaan deelnemers aan de hand van enkele korte video's met elkaar in gesprek en is er ruimte voor het delen van ervaringen over betrouwbaar en veilig internetten.
Meer informatie en aanmelden
1 november - Inspiratiedag Grenzeloos leven
  Inspiratiedag Grenzeloos leven
Opnieuw organiseren we ‘Grenzeloos leven’, de succesvolle inspiratiedag over de eindigheid van ons leven. De dag vindt plaats op vrijdag 1 november in de Cultuurkoepel Heiloo op landgoed Willibrordus in Heiloo. KBO en PCOB Noord-Holland nodigen u van harte uit hiervoor. De dag staat in het teken van ontmoeting en gesprek over dat wat de moeite waard is in de laatste fase van het leven.

We worden ouder dan ooit en de medische wetenschap kan ons steeds langer in leven houden. Nooit eerder moesten zoveel mensen zelf nadenken over de grens van het leven en hoe ze daarmee om willen gaan. Dit is niet alleen een medische of juridische kwestie, het roept ook vragen op als: hoe rond ik mijn leven af? Wat laat ik na? Wat troost mij? En wat maakt mijn leven nu waardevol?

Professor Joris Slaets (hoogleraar ouderengeneeskunde) opent de dag met een lezing over wat mensen werkelijk willen als het levenseinde nadert. Daarna zijn er diverse deelsessies en workshops, met onder andere tv-maker Leo Fijen. De dag wordt afgesloten door Hella van der Wijst, bekend van het televisieprogramma ‘Ik mis je’. Zij schreef een boek over troost.
Meer informatie en aanmelden
Ledenvoordeel
 
Koop voordelig uw kaarten voor de 50PlusBeurs en bezoek de stand van KBO-PCOB
  50PlusBeurs
De 50PlusBeurs is al 27 jaar ’s werelds grootste evenement voor actieve plussers met 550 stands boordevol informatie, entertainment en aanbiedingen. Daar kan KBO-PCOB niet ontbreken. U bent van harte welkom in onze stand (Hal 8, stand 104) tussen 17 tot en met 21 september 2019 in de Jaarbeurs Utrecht!
In onze stand staat dit jaar het thema beeldvorming rond senioren centraal. Dé senior bestaat niet, net zoals dé Nederlander niet bestaat. Maar waar denkt ú aan bij senioren? Ervaring, wijsheid, veerkracht? Kom naar de KBO-PCOB-stand en denk actief mee. In welk beeld herkent u zich?

Neemt u iemand mee die u graag kennis laat maken met KBO-PCOB? Dan ligt er een gratis kennismakingsnummer van ons magazine klaar met een mooie aanbieding.

U kunt uw kaarten voor de beurs met korting bestellen vóór 17 september. De combinatiekaarten voor de show van Tineke Schouten zijn uitverkocht.
Bestel kaarten met korting
Nieuwsberichten
 
Interessante actualiteiten voor u op een rij
Via onze website en het Magazine van KBO-PCOB houden we u op de hoogte van allerlei nieuws rondom de belangenbehartiging. Graag zetten we een paar interessante berichten van de afgelopen tijd voor u op een rij.

Voor afdelingen: niet alle leden van KBO en PCOB ontvangen deze nieuwsbrief. Wilt u de leden van uw afdeling toch informeren? Dan kunt u wellicht (een selectie van) onderstaande berichten in uw lokale afdelingsnieuwsbrief opnemen.

Rekenrente treft niet alleen gepensioneerden
Herstel arbeidsmarkt 55+ nog niet in zicht

Geen gedoogconstructie bij verlopen rijbewijs
Koopkracht ouderen verder onder druk
Minister moet ingrijpen bij pensioenen
Lees al ons nieuws

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u lid bent van KBO of PCOB en heeft aangegeven dit bericht te willen ontvangen. KBO-PCOB Verenigingsnieuws is de digitale nieuwsbrief waarmee leden van KBO en PCOB op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de vereniging. Ook informeren we kaderleden en andere vrijwilligers binnen de afdelingen, zodat zij hun achterban kunnen voorzien van actuele en relevante berichten. KBO-PCOB Verenigingsnieuws verschijnt tien maal per kalenderjaar.

Goed om te weten, speciaal voor lokale afdelingen van KBO of PCOB: niet alle leden van KBO en PCOB ontvangen deze nieuwsbrief. Daarom verzoeken we afdelingen om via de eigen kanalen (bijv. de lokale afdelingswebsite of nieuwsbrief) informatie die belangrijk is voor leden verder te verspreiden. U kunt lokale leden ook vragen zich aan te melden voor KBO-PCOB Verenigingsnieuws via
www.kbo-pcob.nl/nieuwsbrieven

Volg ons
Facebook   Twitter
 
Links naar
onze websites:
KBO-PCOB.nl
UnieKBO.nl
PCOB.nl
 
Seniorenorganisatie
KBO-PCOB
Ringwade 67
3439 LM Nieuwegein
Telefoon: 030 – 3 400 600
E-mail: info@kbo-pcob.nl
Aanmelden  |  Reageren   |  Gegevens wijzigen  |  Afmelden