Nieuwsbrief voor leden van KBO en PCOB online lezen
KBO-PCOB Verenigingsnieuws
KBO-PCOB Verenigingsnieuws voor leden KBO en PCOB
U leest de verenigingsnieuwsbrief voor KBO- en PCOB-leden van 4 september 2020. Met deze nieuwsbrief brengen we u op de hoogte van wat er speelt in onze vereniging. Ook informeren we kaderleden en andere vrijwilligers binnen de afdelingen, zodat zij hun achterban kunnen voorzien van actuele en relevante berichten. 
Informatie voor leden en afdelingen
September: Maand van de Veiligheid
 
We worden vandaag de dag veel geconfronteerd met online criminaliteit. Om meer bewustwording te creëren is september uitgeroepen tot Maand van de Veiligheid. Iedere week staat een ander thema in de spotlight. 

Webinars op dinsdag
Dinsdag 8 september om 10.30 uur is er een webinar over de Babbeltruc. Manon Vanderkaa, Sybren van der Velden (projectleider inbraak en heling politie), Kees Hulst en Catherine Keyl zijn in de studio om de Babbeltrucs te bespreken en tips te geven. Ook de andere dinsdagen in september zijn er om 10.30 uur webinars met als thema Spoofing (15 sept) en Phishing (22 sept). Spoofing betekent dat iemand zich via de telefoon of WhatsApp (of op een website) voordoet als iemand anders en u probeert geld afhandig te maken. Bij phishing proberen oplichters via mail en websites uw computer binnen te dringen om zo aan belangrijke (bank)gegevens te komen. U kunt de webinars bekijken via deze link.
 
Babbeltiplijn op woensdag, met op 9 september Sybren van der Velden
Tijdens de Maand van de Veiligheid biedt KBO-PCOB u op woensdag de gelegenheid om te bellen met de Babbeltiplijn. U kunt vragen stellen of misschien wilt u een persoonlijke tip? Heeft u behoefte aan een luisterend oor om te vertellen wat u is overkomen? Bel dan de Babbeltiplijn. Het telefoonnummer is 030-3400670. Alle woensdagen in september te bereiken van 9.00- 17.00 uur, u wordt te woord gestaan door de veilgheidsvoorlichters van KBO-PCOB. Op woensdag 9 september zal de projectleider woninginbraak & heling van de Nationale Politie en expert bij uitstek, Sybren van der Velden, ook aan de telefoon zitten.
Meer informatie
Zilveren Kruis voert lidmaatschapscontrole collectieve zorgverzekering uit
 
Komend najaar controleert zorgverzekeraar Zilveren Kruis of verzekerden binnen het collectief van KBO-PCOB daadwerkelijk lid zijn van KBO of PCOB. Mensen die onterecht gebruikmaken van de collectiviteitskorting verliezen dit voordeel.

In de collectieve zorgovereenkomst van KBO-PCOB met Zilveren Kruis is vastgelegd dat het lidmaatschap van KBO of van PCOB verplicht is om gebruik te kunnen maken van het aanbod en dat het lidmaatschap zal worden gecheckt. Binnenkort zal Zilveren Kruis daarom een lidmaatschapscontrole uitvoeren op het bestand van onze collectief verzekerden. Dit alles vindt natuurlijk plaats onder de privacyregels zoals vastgelegd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Zilveren Kruis schrijft verzekerden aan
Na de controle schrijft Zilveren Kruis de collectief verzekerden die niet teruggevonden zijn in de ledenbestanden van KBO of PCOB aan. Is de ontvanger van de brief geen lid, dan kan hij/zij alsnog lid worden van de KBO of de PCOB. Indien geen lidmaatschap wordt afgesloten dan wordt hij/zij uitgeschreven uit ons collectief en verliest daarmee de kortingen en andere voordelen.
 
Wel lid, toch een brief van Zilveren Kruis?
Mocht u, als lid van KBO of PCOB, onverhoopt een brief ontvangen waarin staat dat u niet teruggevonden bent in ons ledenbestand, dan gaan we dit uiteraard snel voor u rechtzetten. Wellicht is er een klein verschil in de administratie van Zilveren Kruis en de KBO of de PCOB. Neem in dit geval contact met ons op via info@kbo-pcob.nl of  tel. 030 – 3400 600. We helpen u graag, zodat u gebruik kunt blijven maken van de collectiviteitskorting en andere voordelen!
Gezocht: individuele leden voor vertegenwoordiging in ledenraad Unie KBO
 
Naast de vertegenwoordiging van provinciale bonden heeft ook de groep individuele leden een stem in de ledenraad van de Unie KBO. Voor de vertegenwoordiging in de ledenraad van de Unie KBO zijn we op zoek naar drie individuele leden (twee afgevaardigden en een vervanger). Zij zullen op vrijwillige basis deelnemen aan de vergaderingen van de ledenraad (ongeveer vier keer per jaar). Voorwaarden: u bent individueel lid van de KBO (dus geen afdelingslid) en u hebt bestuurlijke ervaring. Voor aanmelden en informatie: Ilse van Zeewijk Vink, e-mail: ilse.vanzeewijkvink@kbo-pcob.nl
Wie heeft het mooiste afdelingsblad van dit jaar?
 
Meer dan achthonderd lokale afdelingen in heel Nederland hebben KBO en PCOB samen! Daar ontmoeten mensen elkaar (in tijden zonder corona), ondernemen ze activiteiten en behartigen ze lokaal de belangen van senioren. En daar maken ze uw eigen afdelingsblad. Het blad wordt samengesteld door vrijwilligers, die met hart en ziel werken aan inspirerende verslagen van reizen, uitstapjes en bijeenkomsten, columns die tot nadenken stemmen, leuke tips en andere wetenswaardigheden van uw afdeling. Afdelingen in heel het land bedenken de leukste en origineelste ideeën voor hun eigen blad. Hoe leuk zou het zijn als wij deze vondsten met elkaar zouden delen? Heeft u ook zo’n mooi afdelingsblad? Stuur het dan op en maak zo met uw afdeling kans op de titel: Het mooiste afdelingsblad van 2020! 
 
De winnende afdeling krijgt een reportage in het landelijke Magazine van KBO-PCOB én een workshop van onze hoofdredacteur en een vooraanstaande fotograaf van het Magazine.
 
Hoe doet u mee?
Stuur uw afdelingsblad voor 9 oktober op naar:
Mooiste afdelingsblad KBO-PCOB
t.a.v. de redactie
Ringwade 67
3439 LM Nieuwegein
 
Is uw magazine alleen digitaal? Mail het dan naar
magazine@kbo-pcob.nl o.v.v. mooiste afdelingsblad.
 
De redactie selecteert uit de inzendingen de vijf beste afdelingsbladen. Deze plaatsen we in het decembernummer van het Magazine, waarna leden hun stem op het allermooiste blad mogen uitbrengen. Deze krijgt dan de titel 'Het mooiste afdelingsblad van 2020'.
Geef uw mening over producten die autorijden ondersteunen
 
Autorijden is niet alleen handig om van A naar B te gaan. Het gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid dat ermee gepaard gaat is veel waard. KBO-PCOB-leden gaven in een eerdere enquête aan te willen blijven autorijden, totdat dit echt niet meer kan.

In project CuARdian Angel II wordt vervolg gegeven aan het eerste project waarin onderzocht werd wat de wensen en behoeften van senioren zijn met betrekking tot veilig en comfortabel autorijden met behulp van autotechnologie. Inmiddels zijn er producten ontwikkeld waar we graag uw mening over willen horen. De enquête duurt ongeveer 15 minuten. Wij raden u aan om de enquête op een computer of tablet te maken voor een optimale gebruikerservaring. U levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de CARA-producten.
Ga naar de enquête
KBO-PCOB in de media
 
KBO-PCOB was regelmatig in het nieuws in de maand augustus. Zowel online en op social media als in diverse kranten, tijdschriften, radio- en televisieprogramma’s. Om u daar een goed beeld van te geven treft u op de website een overzicht van belangrijke, nieuwswaardige momenten.
Bekijk het mediaoverzicht
Gezocht: mensen met compressie(steun)kousen, zwachtels of andere compressiemiddelen
 
Maakt u gebruik van compressiekousen, therapeutisch elastische kousen, steunkousen of andere compressiemiddelen, zoals zwachtels? Dan gaan onderzoekers van onderzoeksinstituut Nivel graag met u in gesprek. In het kader van een landelijk onderzoek zijn deze onderzoekers op zoek naar mensen die zij mogen interviewen over het gebruik van zogeheten compressietechnieken. Het doel is om meer inzicht te krijgen in het werk van verpleegkundigen en verzorgenden die deze middelen in hun werk gebruiken.

De onderzoekers nemen het interview, dat ongeveer een half uur duurt, telefonisch af. Voor uw deelname krijgt een u een cadeaubon van 25 euro.

Heeft u interesse in deelname of wilt u eerst wat meer informatie? Neemt u dan contact op met Ellen Moonen van KBO-PCOB via ellen.moonen@kbo-pcob.nl of 030 – 3 400 600.
Verlenging aangifteperiode inkomstenbelasting voor senioren met machtigingscode
 
Ook dit jaar hebben leden hulp gezocht bij belastinginvullers voor het invullen van hun aangifte inkomstenbelasting 2019. Door de maatregelen rond de coronacrisis is het voor een aantal belastinginvullers niet mogelijk geweest deze hulp op tijd te geven. Hierdoor is de uiterste aangiftedatum van 1 september wellicht niet gehaald.
 
Voor senioren die hulp krijgen bij belastingaangifte is een machtigingscode aangevraagd. Deze senioren hebben begin dit jaar een machtigingscodebrief ontvangen. Deze machtigingscode kunnen ze gebruiken om door een ander de aangifte te laten verzorgen. Voor de groep die deze machtigingscode heeft ontvangen, wordt de aangiftetermijn tot 1 januari 2021 verlengd. Met het verlengen van de aangifteperiode is er meer tijd om de aangifte te verzorgen. Ook voor het aanvragen van huurtoeslag en zorgtoeslag, dat gelijktijdig met de belastingaangifte zou worden gedaan, geldt verlenging van de periode van 1 september tot 1 januari 2021.
 
Let op!: ook de verlenging is alleen van toepassing op senioren die eerder dit jaar een machtigingscodebrief hebben ontvangen.
Lees de brief van de Belastingdienst
Digitalisering en Openbaar vervoer
 
Het Kennisinstituut Mobiliteitsbeleid (KiM) wil graag weten of digitalisering ervoor zorgt dat bepaalde groepen buitengesloten raken van toegang tot het openbaar vervoer en andere mobiliteitsdiensten zoals taxi's. Want kan iedereen nog wel gebruik maken van het ov, wanneer er steeds meer digitaal gaat? Om dit te onderzoeken wil het KiM graag in gesprek met ouderen vanaf 65 jaar. Specifiek met mensen die gebruik willen maken van het ov of andere diensten binnen maximaal 500 meter van hun woning en die geen tot gemiddelde digitale vaardigheden hebben. Daardoor is het wellicht moeilijk van de diensten gebruik te maken terwijl u daar wel behoefte aan heeft! Met de uitkomsten van dit onderzoek informeert het KiM het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over haar beleid, ook KBO-PCOB zal de uitkomsten van het onderzoek ontvangen. Het is dus belangrijk om te laten horen hoe het ov en andere mobiliteitsdiensten in Nederland worden ervaren, zodat er kennis is van de realiteit en waar nodig veranderingen gemaakt kunnen worden in het beleid.

Wilt u bijdragen aan dit onderzoek (in de vorm van een interview) dan kunt u zich aanmelden via onderstaande button.
Aanmelden
Oproep: Werkt u door na uw AOW-leeftijd?
 
KBO-PCOB zoekt senioren die doorwerken na hun AOW-leeftijd. Bent u dat en wilt u hierover vertellen, mail dan naar sven.stijnman@kbo-pcob.nl. Hartelijk dank!
Volg ons
Facebook   Twitter
 
Links naar
onze websites:
KBO-PCOB.nl
UnieKBO.nl
PCOB.nl
 
Seniorenorganisatie
KBO-PCOB
Ringwade 67
3439 LM Nieuwegein
Telefoon: 030 – 3 400 600
E-mail: info@kbo-pcob.nl
Aanmelden  |  Reageren   |  Gegevens wijzigen  |  Afmelden
...