Nieuwsbrief voor leden van KBO en PCOB online lezen
KBO-PCOB Verenigingsnieuws
Informatie voor leden van KBO en PCOB
 
KBO-PCOB Verenigingsnieuws voor leden KBO en PCOB
U leest de november 2019-editie van de nieuwsbrief voor KBO- en PCOB-leden. Met deze maandelijkse nieuwsbrief brengen we u op de hoogte van wat er speelt in onze vereniging. Ook informeren we kaderleden en andere vrijwilligers binnen de afdelingen, zodat zij hun achterban kunnen voorzien van actuele en relevante berichten.

In deze nieuwsbrief vindt u berichten in verschillende categorieën:
- Informatie en materialen waarmee u praktisch aan de slag kunt (groene knoppen)
- Informatie die voor leden en afdelingen van belang is (blauwe knoppen)
- Trainingen en activiteiten waarvoor u zich kunt aanmelden (rode knoppen)
En verder hebben we uiteraard nog aantrekkelijk ledenvoordeel en de actuele nieuwsberichten voor u. Veel leesplezier!
Praktisch aan de slag
 
Nieuwe informatie op de Academie
  samen achter pc
De Academie helpt en ondersteunt de vrijwilligers van KBO-PCOB. Per thema en onderwerp kunt u grasduinen in informatie, tips, goede voorbeelden en activiteiten waar u aan kunt deelnemen.

Nieuw op de Academie: 

15/11 - Zet toiletbeleid in uw gemeente op de agenda toegevoegd aan Lokale belangenbehartiging
13/11 - Nieuwe opleiding docent ouderenadviseur toegevoegd aan Ouderenadvisering
25/10 - Online training dementievriendelijk toegevoegd aan Vrijwilligerswerk
Lees meer
Training cliëntondersteuning voor ouderenadviseurs geslaagd
  clientondersteuners
De eerste landelijke training voor cliëntondersteuners is met succes afgerond. 17 cursisten behaalden hun certificaat. Deze driedaagse training is een vervolg op de vijfdaagse basisopleiding tot ouderenadviseur. De training is tot stand gekomen samen met Agaath Vermast en Adriaan Koopmans. Beiden zijn docent ouderenadvisering en geven al meerdere jaren de basisopleiding tot ouderenadviseur.
Lees meer
Informatie voor leden en afdelingen
 
Aanleveren jaarcijfers 2019, verzoek aan penningmeesters
  landkaartje
Het jaar 2019 is bijna achter de rug. Als penningmeester van een PCOB-afdeling weet u dat u begin 2020 de balans en een exploitatierekening over 2019 van uw PCOB-afdeling dient op te stellen. Deze kunt u presenteren op de jaarvergadering van uw afdeling. Ook moet u de informatie naar het verenigingsbureau sturen.
Wij verzoeken u vriendelijk uiterlijk 15 februari 2020 alle stukken op te sturen naar financieel medewerker van het verenigingsbureau Gita Nagel.

Dit bericht is alleen voor PCOB-penningmeesters en staat daarom op de Menukaart. 
Tip: Log eerst in op Mijn PCOB met uw lidnummer en postcode en klik op de Menukaart. Op deze manier krijgt u meteen het juiste bericht op uw scherm als u op onderstaande knop klikt.
Log in op de Menukaart en klik dan hier
Ledenadministratie op tijd bijwerken voor afdrachtsfactuur eerste halfjaar 2020
  contributie - geld
Om op basis van de juiste ledenaantallen in januari de afdrachtsfactuur te ontvangen is het belangrijk dat afdelingen de ledenadministratie tijdig bijwerken.

De ledenadministratie moet uiterlijk 31 december 2019 bijgewerkt zijn. Elke PCOB-afdeling ontvangt in januari 2018 de factuur voor de afdracht van de contributie voor het eerste halfjaar van 2020. Deze afdrachtsfactuur is gebaseerd op het ledenaantal van uw afdeling op 1 januari 2020. Het verenigingsbureau vraagt ledenadministrateurs daarom alle wijzigingen in het ledenbestand van de afdeling voor 31 december 2019 te verwerken via het Afdelingsportaal. Als u ervoor kiest de wijzigingen te laten verwerken door het verenigingsbureau, wilt u dan zo vriendelijk zijn deze voor 20 december naar ons te sturen? Dit kan per post of per e-mail.

Ledenadministratie PCOB, Ringwade 67, 3439 LM Nieuwegein 
Stuur de informatie per mail
Contributie-afdracht voor 2020
  contributie - geld
De ledenraad van de PCOB heeft 30 oktober jl. besloten de contributie-afdracht voor 2020 op hetzelfde niveau vast te stellen als in 2019.
Dit betekent dat de bedragen als volgt blijven:

  • Individuele leden €21,50
  • Leefverband €38,50
Tevens is er besloten door de ledenraad om de adviescontributie voor 2020 op hetzelfde niveau vast te stellen als in 2019.
Dit betekent dat de bedragen als volgt blijven:
  • Individuele leden €35,-
  • Leefverband €58,-
Vragenlijst ConsuBETER
  foto gezonde voeding
Vanuit de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen zijn onderzoekers in samenwerking met de HAS Hogeschool en diverse bedrijven in februari 2019 gestart met een studie naar goede voeding voor Nederlandse thuiswonende ouderen.

In het project ConsuBETER. willen ze ouderen bewust maken van het belang van een goede voeding om zolang mogelijk fit en vitaal te blijven. Voor dit project zijn ze op zoek naar thuiswonende ouderen in Nederland die een vragenlijst zouden willen invullen. Wilt u tijd vrijmaken om de vragenlijst in te vullen? De vragenlijst is beschikbaar via onderstaande knop. 

Het invullen van de vragenlijst kost maximaal 20 minuten. Tijdens de vragenlijst zult u informatie ontvangen over gezonde voeding. Na afloop van de vragenlijst kunt u deze informatie downloaden. Ook ontvangt u links naar websites waarop u meer informatie over een gezonde voeding kunt vinden. 
Naar het onderzoek
Ervaringen gezocht: verpleeghuiszorg
  verpleeghuis
Bent u of is uw naaste in de afgelopen twee jaar in een verpleeghuis gaan wonen? Of heeft u of uw naaste een indicatie voor verpleeghuiszorg en wacht op een plek in een verpleeghuis? Er loopt een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland om ervaringen op te halen met het gaan wonen in een passend verpleeghuis. Ook uw ervaring is welkom. Daarvoor is een vragenlijst opgesteld met onder andere vragen over 'kiezen’ van een verpleeghuis, terecht kunnen in een verpleeghuis van uw voorkeur, en over uw ervaring met wachttijden.
 
Via onderstaande link kunt u direct de vragenlijst invullen. Dat kan tot 26 november. Het invullen van de vragenlijst duurt gemiddeld 5 minuten.
Naar de vragenlijst
Inloggegevens voor afdelingen - promotiematerialen
  pennen
Voor lokale afdelingen van KBO en PCOB biedt het verenigingsbureau de mogelijkheid om promotiematerialen te bestellen. Die kunt u bijvoorbeeld gebruiken bij ledenwerving of om de vereniging lokaal zichtbaar te maken. Met het oog op betere technische mogelijkheden werkt KBO-PCOB aan een nieuwe bestelmodule voor promotiematerialen als pennen, brochures en briefpapier. In deze nieuwe module zal betalen via iDeal mogelijk zijn. Betalen op rekening blijft ook een optie.

Het nieuwe bestelportaal vereist een inlog. Iedereen die gebruik wil maken van dit nieuwe systeem, kan een inlog aanvragen via een online formulier. U ontvangt de inloggegevens zodra het portaal later dit jaar actief wordt.
Vraag alvast inloggegevens aan
Trainingen en activiteiten
 
Opleiding docent ouderenadvisering 2020
  docentenopleiding
In februari organiseert KBO-PCOB opnieuw een opleiding tot docent ouderenadvisering. In zeven dagen wordt u opgeleid om ouderenadviseurs te scholen met een gedegen scholing vanuit het ‘train de trainers’-programma. De inschrijving is geopend.

Wat gaat u leren?
De docent ouderenadvisering geeft ouderenadviseurs de juiste gereedschappen mee om hun functie goed uit te voeren. De docent stimuleert samenwerking tussen ouderenadviseurs op lokaal niveau en weet hen aan te spreken en bewust te maken van hun sterke punten. Ook begeleidt de docent ouderenadviseurs ten aanzien van hun leervragen.
Meer informatie en aanmelden
Succesvolle inspiratiedag Grenzeloos leven
  zaal van inspiratiedag
Onder de titel ‘Grenzeloos leven’ organiseerde KBO-PCOB voor de derde keer een dag die inspireerde, ruimte bood om het gesprek aan te gaan, te horen en gehoord te worden. Dit jaar was werd de dag gehouden in de Cultuurkoepel in Heiloo. 

‘Wanneer je het hebt over de dood, dan begin je bij het leven’. Zo opende dagvoorzitter Arjan Broers de derde Inspiratiedag ‘Grenzeloos leven’ op vrijdag 1 november. 
Een terugblik met presentaties vindt u op de site.
Lees de terugblik
Passiespelen 2020 in Tegelen: speciale voorstellingen voor afdelingen KBO en PCOB
  passiespelen
Tijdens de Passiespelen in Tegelen volgend jaar, zijn er twee data waarop u gebruik kunt maken van een speciale groepsaanbieding voor leden: op zondag 24 mei en zondag 7 juni 2020.
 
Een mooie gelegenheid voor afdelingen om er met een groep (min. 20 personen) naartoe te gaan. Een aanbod voor individuele bezoekers volgt later. 
Lees meer over het groepsarrangement
18 november - Meer leren over ouderenmishandeling op bijeenkomst voor vrijwilligers
  oudere wandelaar
Bent u een vrijwilliger die bij ouderen thuis komt? Speciaal voor u organiseert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met KBO-PCOB en Movisie een bijeenkomst over ouderenmishandeling. Wat zijn de signalen en hoe kunt u die herkennen? Ook financieel misbruik als vorm van ouderenmishandeling komt aan de orde. De bijeenkomst vindt plaats op maandag 18 november in Utrecht.
Lees meer en aanmelden
Ledenvoordeel
 
Opnieuw aantrekkelijk aanbod via de collectieve zorgverzekering van Zilveren Kruis
  fysiotherapeute
Ook in 2020 levert uw lidmaatschap van KBO-PCOB direct geld op wanneer u gebruikmaakt van de collectieve zorgverzekering van Zilveren Kruis. Deze zorgverzekering krijgt u namelijk aangeboden met een korting van 3% op de basispremie, met daarnaast een groot aantal voordelen in de vorm van extra behandelingen en kortingen. En de zekerheid van een zorgverzekeraar met een zeer hoge waardering - rapportcijfer 9+ - bij haar klanten.

Kijk op de speciale overzichtspagina met alle up to date informatie. 
Lees meer
Speciale voorstelling “De Soldaat van Oranje”
  logo
5 december, 15.00-18.25 uur
 
Onze Belgische zusterorganisatie NEOS, netwerk van ondernemende senioren, heeft een speciale voorstelling van Soldaat van Oranje geregeld. Ook u kunt hier met 15% korting naartoe.
 
Voor meer informatie over de beschikbare kaarten en prijzen kunt u rechtstreeks contact opnemen met Silke via silke.nauwelaerts@neosvzw.be
Meer informatie over de voorstelling
Korting op zorgeloos autorijden met private lease
foto chauffeur
Private ofwel privélease is populair. De Consumentenbond meldde dat eind 2018 zo’n Nederlanders particulier een leaseauto reden. Dat is bijna 50% meer dan in 2017. Ook voor senioren biedt een leaseauto voordelen, maar is private lease soms ingewikkeld omdat er een leeftijdsgrens is. Daarom is KBO-PCOB een samenwerking aangegaan met WagenPlan, waardoor u voordelig en zonder leeftijdsgrens een auto kunt leasen.

Uw voordeel:

  • 10% korting op het leasetarief per maand.
  • Gedurende de hele looptijd gratis de Schadeverzekering inzittenden (SVI) module; de SVI vergoedt de daadwerkelijke materiële schade en letselschade aan de berijder en de passagiers.
  • Geen aanvullende voorwaarden ten aanzien van een maximumleeftijd of een aantal jaar een rijbewijs in bezit.
Bekijk het aanbod
Korting bij wellness of zwemmen
samen zwemmen
Dankzij een samenwerking met Optisport kunnen we u als lid van KBO-PCOB korting bieden in tientallen zwembaden.
Ook is er een kortingsactie op ruim twintig prachtige wellnesslocaties in Nederland.

Deze en andere aanbiedingen vindt u op de ledenvoordeelpagina.
Lees meer over ledenvoordeel
Nieuwsberichten
 
Interessante actualiteiten voor u op een rij
Via onze website en het Magazine van KBO-PCOB houden we u op de hoogte van allerlei nieuws rondom de belangenbehartiging. Graag zetten we een paar interessante berichten van de afgelopen tijd voor u op een rij.

Voor afdelingen: niet alle leden van KBO en PCOB ontvangen deze nieuwsbrief. Wilt u de leden van uw afdeling toch informeren? Dan kunt u wellicht (een selectie van) onderstaande berichten in uw lokale afdelingsnieuwsbrief opnemen.

Openbare toiletten belangrijk in iedere gemeente  
Pensioenkortingen waarschijnlijk van de baan
Rijbewijs 75-plussers tijdelijk verlengd
Lees al ons nieuws

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u lid bent van KBO of PCOB en heeft aangegeven dit bericht te willen ontvangen. KBO-PCOB Verenigingsnieuws is de digitale nieuwsbrief waarmee leden van KBO en PCOB op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de vereniging. Ook informeren we kaderleden en andere vrijwilligers binnen de afdelingen, zodat zij hun achterban kunnen voorzien van actuele en relevante berichten. KBO-PCOB Verenigingsnieuws verschijnt tien maal per kalenderjaar.

Goed om te weten, speciaal voor lokale afdelingen van KBO of PCOB: niet alle leden van KBO en PCOB ontvangen deze nieuwsbrief. Daarom verzoeken we afdelingen om via de eigen kanalen (bijv. de lokale afdelingswebsite of nieuwsbrief) informatie die belangrijk is voor leden verder te verspreiden. U kunt lokale leden ook vragen zich aan te melden voor KBO-PCOB Verenigingsnieuws via
www.kbo-pcob.nl/nieuwsbrieven

Volg ons
Facebook   Twitter
 
Links naar
onze websites:
KBO-PCOB.nl
UnieKBO.nl
PCOB.nl
 
Seniorenorganisatie
KBO-PCOB
Ringwade 67
3439 LM Nieuwegein
Telefoon: 030 – 3 400 600
E-mail: info@kbo-pcob.nl
Aanmelden  |  Reageren   |  Gegevens wijzigen  |  Afmelden