Nieuwsbrief voor leden van KBO en PCOB | 9 juli 2021 online lezen
 
KBO-PCOB Verenigingsnieuws voor leden KBO en PCOB
U leest de juli 2021-editie van de nieuwsbrief voor KBO- en PCOB-leden. Met deze maandelijkse nieuwsbrief brengen we u op de hoogte van wat er speelt in onze vereniging. Ook informeren we kaderleden en andere vrijwilligers binnen de afdelingen, zodat zij hun achterban kunnen voorzien van actuele en relevante berichten.
Informatie voor leden en afdelingen
 
Wacht niet op een mooie dag, maak er een!
 
Deze zomer organiseert KBO-PCOB weer een zomeractie. Met een vrolijke kaart inclusief theezakje kunt u langsgaan bij mensen die wat aandacht kunnen gebruiken. U kunt samen een kopje thee drinken en hen attent maken op de Nationale Thuisbingo, een online bingo waaraan wekelijks gratis kan worden deelgenomen. Het spelletje zorgt voor welkome afleiding tijdens een periode waarin veel mensen op vakantie zijn. Ook kunt u wijzen op de mogelijkheid om gebeld te worden door een vrijwilliger van KBO-PCOB, voor een gezellig praatje. Zo helpt de kaart om (weer) in contact te komen met elkaar. 
Lees hier meer over de Zomeractie of ga direct naar het Bestelformulier op www.kbo-pcob.nl/zomeractie-2021 om kaarten te bestellen, u betaald alleen de verzendkosten à € 7,50 per pakket.  
Bestellen!
Afdelingen weer open
 
Na ruim een jaar mogen afdelingen- onder bepaalde voorwaarden - hun deuren weer openen. Sinds 5 juni mogen zij weer activiteiten organiseren, met de geldende voorzorgsmaatregelen: was uw handen, houd anderhalve meter afstand en blijf bij klachten thuis en laat u testen. 
Het ministerie van VWS schreef een handreiking voor een veilige heropening van buurthuizen en wijkcentra. De activiteiten van onze afdelingen vallen daar ook onder, ook al vinden die elders plaats. Activiteiten zoals een koffie-uurtje zijn extra nodig, stelt de overheid, zeker voor mensen die door corona vereenzaamden. Om de drempel laag te houden is vooraf aanmelden voor inloopactiviteiten niet verplicht, wel registratie bij binnenkomst. Let op: bij andere activiteiten, zoals een bijeenkomst, is vooraf reserveren wel weer verplicht. 
Kijk voor de actuele regels op www.kbo-pcob.nl/open
Lees meer
In gesprek met elkaar over alcoholgebruik
 
Gezond Genieten. Je bewust zijn van je eigen levensstijl en zo nodig aanpassingen doen. Veel is bekend over alcoholgebruik, maar er zijn ook fabels. Met de gesprekskaarten ‘Gezond Genieten’ kunt u met elkaar in gesprek over alcoholgebruik. Op de kaarten staan vragen en feiten over alcohol die voor bewustwording kunnen zorgen en het gesprek hierover gemakkelijker kunnen maken. U kunt deze kaarten gebruiken om een gesprek te beginnen met een familielid of vriend, of bijvoorbeeld het onderwerp bespreken in een klein groepje.  
Om gesprekskaarten te bestellen, klik op de bestelknop hieronder. 
Let op: OP=OP 
 
U kunt ook een bijeenkomst ‘Gezond Genieten’ organiseren binnen uw afdeling. 
Kijk op de webpagina Gezond Genieten voor tips en ondersteunend materiaal zoals een checklist en een voorbeeldprogramma.   

Kijkt u ook eens op de website IkPas U kunt hier samen met honderden anderen de uitdaging aangaan om bijvoorbeeld een maand geen alcohol te drinken. Op deze site vindt u ook nuttige informatie en tips en kunt u vragen stellen over alcoholgebruik.
Lees meer
14 nieuwe ambassadeurs Positieve Gezondheid
 
Het gevoel dat je ertoe doet en mee kunt blijven denken en doen in de maatschappij staat centraal en past precies bij het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Ouderen zijn zelf verantwoordelijk en komen zelf in beweging. Met deze bredere kijk op gezondheid draag je bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Én om zoveel mogelijk zelf regie te voeren over je leven.
KBO-PCOB en iPH hebben 14 senioren opgeleid als ambassadeur van Positieve Gezondheid. Deze ontvingen onlangs hun certificaat. 
.
Lees meer
Denk mee over rijbewijskeuring
 
Als autorijder kan er van u worden verlangd dat u zich medisch laat keuren. Dit wordt gedaan voor de verkeersveiligheid. Wellicht bent u zelf wel eens gekeurd of heeft u hier vanuit uw werk of omgeving mee te maken gehad. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil graag uw mening over hoe de medische keuring nu gaat. Denkt u mee? Hoe wordt bepaald wie gezond genoeg is om veilig te kunnen autorijden? Via denkmeeoverkeuren.nl kunt u tot donderdag 5 augustus lezen hoe het stelsel medische rijgeschiktheid nu is ingericht en uw advies delen.
doe mee
Medewerking kankerpatiënten gevraagd voor onderzoek
 

Hoe kunnen (ex-) kankerpatiënten ondersteund worden in het verbeteren van hun kwaliteit van leven? Dat is de vraag.
Een groot aantal (ex-) kankerpatiënten ervaart angst- en stress-gerelateerde klachten in de periode na behandeling. Het gaat om allerhande klachten, zoals piekeren, vermoeidheid en verdriet. De kwaliteit van leven van de (ex-) patiënt kan hierdoor drastisch verminderen.
Patiënten kunnen zelf iets doen aan deze klachten, mits ze de juiste tools hebben. Medewerkers van Rijnstate helpen tijdens de behandeling mee deze tools te vinden maar zien ook na de behandeling de meerwaarde ervan. Daarom werken Rijnstate en Co-Capacity Healthcare  gezamenlijk aan een zelfmanagement instrument voor oncologie (ex-) patiënten. Gaag horen zij de mening van ervaringsdeskundigen.

Bent u (ex-) kankerpatiënt, of heeft iemand in uw directe omgeving kanker: draag een steentje bij aan dit innovatietraject. Dit kunt u doen door het invullen van deze online-vragenlijst.
Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer 20 minuten.
Ga naar vragenlijst
Een bank van de bank
 
ABN AMRO zamelt sinds juni oude bedrijfskleding in. In samenwerking met een recyclingbedrijf worden er twee zware zitbanken van gemaakt. In samenwerking met ABN AMRO mag KBO-PCOB deze banken weggeven. Weet u een mooie plek op privé terrein voor één van deze duurzame banken? Mail naar info@kbo-pcob.nl, ovv actie bank van de bank. Er zijn wel drie voorwaarden aan verbonden: 
  1. U meldt waarom juist deze plek in aanmerking komt voor deze duurzame bank. 
  2. U bent bereid om eventueel op de foto te gaan. Bijvoorbeeld als lokale media stil willen staan bij het plaatsen van de bank. 
  3. U meldt wat u momenteel al doet om vervuiling tegen te gaan (minder plastic gebruiken, afval scheiden, tweedehands producten kopen, et cetera)
De banken kunnen binnen en buiten worden geplaatst. Uiteraard gratis uitgevoerd door een professioneel bedrijf. 
 
Mail ons
WBTR
 
Over de invoering van de WBTR (Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen) hebben wij eerder bericht. De werkgroep Goed Bestuur heeft samen met de notaris van KBO-PCOB een analyse gemaakt. Zij hebben geconstateerd dat de bestuurders van de afdelingen zeker rekening moeten houden met de veranderingen, maar niet op stel op sprong hun statuten aan hoeven te passen. Bestuurders moeten zich wel gedragen naar de bepalingen van de WBTR, maar de statuten kunnen ook met de eerstvolgende wijziging aangepast worden aan de bepalingen uit de WBTR. Wij weten dat veel afdelingen en provinciale KBO-bonden worden benaderd door organisaties die stellen dat zij u als afdeling/vereniging kunnen helpen met de WBTR. Dat is aardig, maar niet gratis. Door het werk van de werkgroep Goed Bestuur en de notaris van KBO-POCB is het ook onnodig.
 
De werkgroep Goed Bestuur en de notaris komen binnenkort met een model voor de statuten van de zelfstandige KBO-afdelingen en een aangepast reglement voor de afdelingen PCOB en de niet-zelfstandige KBO-afdelingen. Deze modellen zijn aangepast aan de WBTR. Afdelingen kunnen en mogen daar gebruik van maken. Afdelingen (die een rechtspersoon zijn) kunnen dan 1) de standaard statuten gebruiken en tegen vergoeding via onze of een eigen notaris laten passeren 2) zelf beperkte wijzigingen aanbrengen in de standaard statuten en tegen vergoeding via onze of een eigen notaris laten passeren 3) de statuten zelf tegen vergoeding in overleg met een notaris laten aanpassen en passeren. Als u geïnteresseerd bent in de tarieven die de notaris van KBO-PCOB hanteert, kunt u die opvragen via ilse.vanzeewijkvink@kbo-pcob.nl
Korting op een Tworby! 
 
Onlangs gaf Tworby een aantal gratis Tworby-ombouwpakketten weg. Als vervolg hierop hebben we nu een actie waardoor leden met korting een Tworby kunnen aanschaffen én bovendien een extra cadeau krijgen. 
Behoefte aan meer stabiliteit tijdens het fietsen, maar heeft u nog een goede (elektrische) fiets? De Tworby maakt van uw tweewieler een echte driewieler! Alle KBO-PCOB-leden krijgen €100 korting op de aanschaf van een Tworby en ontvangen gratis een duurzame fietstas t.w.v. € 95! 
 
Stuur na de aanschaf van uw Tworby een foto van uw factuur en uw ledenpas naar info@tworby.nl. Zij zorgen voor een €100 cashback en sturen de fietstas naar u op. 
Mail Tworby
Verslag ledenraden 11 juni jl.
 
Op 11 juni hebben er belangrijke ledenraadsvergaderingen van unie KBO en PCOB  plaatsgevonden. Naast de besluitvorming rondom de transitie KBO-PCOB zijn er ook belangrijke personele wisselingen in het bestuur Unie KBO en de Ledenraad PCOB geweest.  
 
Wilt u meer lezen over de besluitvorming in de ledenraadsvergaderingen van 11 juni? Ga dan naar de website via onderstaande blauwe knop.
Ledenraad terugkoppeling

KBO-PCOB Verenigingsnieuws is de digitale nieuwsbrief waarmee leden van KBO en PCOB op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de vereniging. Ook informeren we kaderleden en andere vrijwilligers binnen de afdelingen, zodat zij hun achterban kunnen voorzien van actuele en relevante berichten. KBO-PCOB Verenigingsnieuws verschijnt tien maal per kalenderjaar.

Goed om te weten, speciaal voor lokale afdelingen van KBO of PCOB: niet alle leden van KBO en PCOB ontvangen deze nieuwsbrief. Daarom verzoeken we afdelingen om via de eigen kanalen (bijv. de lokale afdelingswebsite of nieuwsbrief) informatie die belangrijk is voor leden verder te verspreiden. U kunt lokale leden ook vragen zich aan te melden voor KBO-PCOB Verenigingsnieuws via
www.kbo-pcob.nl/nieuwsbrieven

Volg ons
Facebook   Twitter
 
Links naar
onze websites:
KBO-PCOB.nl
UnieKBO.nl
PCOB.nl
 
Seniorenorganisatie
KBO-PCOB
Ringwade 67
3439 LM Nieuwegein
Telefoon: 030 – 3 400 600
E-mail: info@kbo-pcob.nl
Aanmelden  |  Reageren   |  Gegevens wijzigen  |  Afmelden