Nieuwsbrief voor leden van KBO en PCOB online lezen
KBO-PCOB Verenigingsnieuws
KBO-PCOB Verenigingsnieuws voor leden KBO en PCOB

In deze week op weg naar Pasen ontvangt u van ons een nieuwsbrief met extra nieuws in verband met corona. De komende tijd zullen we vaker een speciale nieuwsbrief rondsturen, naast de reguliere nieuwsbrieven die u van ons gewend bent.

Graag beginnen we met de woorden van onze directeur Manon Vanderkaa.

Lieve mensen, met Palmzondag zijn we begonnen aan de Goede of Stille week. We gaan op weg naar Pasen, maar zo anders dan we gewend zijn, zo anders dan we hadden verwacht. Ons leven wordt in beslag genomen door het coronavirus en alles wat dat met zich meebrengt. Veel mensen hebben zorgen en verdriet. We zijn aan huis gekluisterd en missen elkaar. Veel afdelingen zijn bezig om al hun leden te bellen of om belcirkels op te zetten. Zodat we toch met elkaar verbonden blijven, al is het op afstand. Laten we proberen elkaar en daarmee onszelf hoop te blijven geven. Als je er in wilt geloven dat het goede krachtig is, dat het licht het kan winnen van de duisternis, ja zelfs de dood niet het laatste woord heeft, dan is onze opdracht: doe mee en verspreid hoop.
Kijk de videoboodschap van Manon Vanderkaa
Libelle of Margriet in de bus
 
Nu we allemaal zoveel mogelijk thuis moeten blijven, is het goed om afleiding te hebben. Libelle en Margriet hebben daarom aangeboden leden van KBO-PCOB eenmalig een tijdschrift toe te sturen. Omdat het fijn is in deze tijd om even ergens anders aan te denken. Dit mooie initiatief hebben we omarmd. Rond 16 april zal bij menig huishouden dan ook een Libelle of Margriet op de deurmat vallen.
Het gaat om een eenmalige actie. Margriet en Libelle gaan daarna niemand benaderen voor een abonnement en natuurlijk hebben we alle privacyregels van de AVG in acht genomen. We wensen u veel leesplezier.
Vrijwilligers gezocht
 
Vandaag starten we - samen met FocusCura en Wehkamp - de grootste online bingo ooit. Deelnemers zijn ouderen thuis en in zorginstellingen die allemaal tegelijkertijd de Nationale ThuisBingo gaan spelen. Vanaf 6 april gaan er steeds meer ouderen meedoen, zodat er op 28 april 100.000 deelnemers zijn, het grootste aantal ooit.

We kunnen als KBO-PCOB nu laten zien dat we een sterk netwerk van betrokken senioren zijn. Hoe? Door u aan te melden als vrijwilliger om prijswinnaars te bellen. Met elkaar kunt u anderen blij maken door naar aanleiding van de bingo persoonlijk contact te hebben. Wehkamp draagt zorg voor de tastbare prijzen.

Het grootste cadeau op dit moment is een gesprek
In deze bijzondere tijd met minder contact vanwege het coronavirus is een gesprek voor velen een groot cadeau. Juist contact kan een verschil maken nu we gedwongen afstand houden van elkaar.

Wat vragen we van u?
We zoeken vrijwilligers die tussen 6 april en 28 april de prijswinnaars van de Nationale ThuisBingo willen bellen. U kunt per dag aangeven of u de volgende dag enkele ouderen wilt bellen. We zoeken in totaal zo’n 1.000 vrijwilligers. Vooral op 28 april, bij de recordpoging, zijn er natuurlijk veel vrijwilligers nodig. Als u mensen in uw omgeving kent die ook willen bellen, nodig ze dan uit om mee te doen.
U dient in het bezit te zijn van internet, u krijgt namelijk via een website te zien wie u kunt gaan bellen. Wilt u mee helpen het verschil te maken? Geef u nu op als vrijwilliger om mensen te bellen die BINGO hebben.

Meld u nu aan!
Het is fantastisch dat onze vereniging iets wezenlijks kan bijdragen. Een telefoontje lijkt van klein belang, maar is voor veel mensen zeer waardevol. Veel activiteiten en vrijwilligerswerk liggen nu stil, maar deze actie kunnen we samen tot een succes maken. Zo kunnen we van betekenis zijn voor elkaar. Juist nu! Met zijn allen hopen we op veel aanmeldingen.
https://fc.care/volunteers-bingo
Doet u mee?
Meld u aan als vrijwlliger
  docentenopleiding
Kent u ouderen die mee willen spelen?
De Nationale ThuisBingo is een laagdrempelige manier voor ouderen thuis of in zorginstellingen om in contact te komen met elkaar. Gewoon vanuit de eigen stoel gratis online bingo spelen en kans maken op leuke prijzen. Iedere bingowinnaar wordt door een vrijwilliger van KBO-PCOB gebeld. Juist dat contact kan een verschil maken nu we gedwongen afstand nemen van elkaar. 
De Nationale Thuisbingo wordt vanaf vandaag elke werkdag om 13.00 uur gespeeld met een grootse finale op dinsdag 28 april. Dan wordt gestreefd naar 100.000 deelnemers.
Doe mee met de Bingo
Informatie voor leden en afdelingen

    Boek in Beeld - Voorlezen uit 'De laatste getuige'

 
KBO-PCOB presenteert Boek in Beeld. Vanaf maandag 6 april leest schrijver Frank Krake dertig dagen lang iedere dag een hoofdstuk uit zijn boek ‘De laatste getuige’ voor, op beeld. Vanaf zijn schrijverskamer neemt Krake de luisteraar mee in het waargebeurde verhaal van de inmiddels overleden Wim Aloserij. Als jongeman werd Aloserij tijdens de Tweede Wereldoorlog in verschillende Duitse kampen te werk gesteld en ook overleefde hij één van de grootste scheepsrampen aller tijden.'De laatste getuige’ draagt ook bij aan de herdenking van de tweede wereldoorlog en de bevrijding, waar we dit jaar ook op een andere wijze bij stil proberen te staan. Frank Krake zal het laatse hoofdstuk op 5 mei voorlezen, 75 jaar nadat Nederland bevrijd werd.
De uitzending is iedere dag om 10.00 uur te volgen via Facebook en You tube.
Luister mee
Veel dank voor distributie aprilnummer KBO-PCOB
 
Het Magazine van KBO-PCOB valt tien keer per jaar bij alle leden ‘op de deurmat’. Dat lijkt altijd een vanzelfsprekendheid, maar is dat zeker niet. Het unieke distributiesysteem ‘draait’ geheel op de inzet en medewerking van vrijwilligers: rayonbezorgers, afleveradressen en afdelingsbezorgers. Iedere keer weer zorgen de vrijwilligers er met hun grote inzet en verantwoordelijkheidsgevoel voor dat het blad vlak na verschijning beschikbaar is voor alle leden. Veel leden hebben er hun waardering voor uitgesproken dat het magazine ook juist deze keer weer in de bus lag.   
In deze tijd van het coronavirus is niets meer vanzelfsprekend. Daarom is het ook zo bijzonder dat het aprilnummer van het magazine vrijwel alle leden heeft bereikt. Ondanks de beperkende maatregelen vanwege corona. Vooral het elkaar geen handen geven, niet gezellig even een kopje koffie drinken en minimaal 1,5 meter afstand houden, maakten het voor de vrijwilligers niet gemakkelijk. Maar het zette op veel plaatsen ook aan tot creatieve oplossingen. Hier ziet u enkele van inspirerende voorbeelden. Wanneer u andere mooie voorbeelden kent, geeft u die dan door.

Nel pakte uit onder haar afdak!
Nel van Kleef van het Kas & Kust-distributiecentrum moest even prakkiseren hoe ze de pakketten aan de ‘lopers’ moest overhandigen. Hoe ze dat deed,... U leest het hier.


KBO Bovenkerk-Aalsmeer geeft extraatje
Nu de geplande afdelingsactiviteiten zijn afgeblazen, is het belangrijk de band met leden goed te houden. In Bovenkerk-Aalsmeer geven ze een extraatje. Wat?  U leest het hier.

Het volgende nummer van het Magazine
Hoe de verspreiding van het meinummer zal gaan is op dit moment nog niet bekend. We zijn druk bezig om te onderzoeken wat er mogelijk is. Veel afdelingen laten weten dat het magazine juist nu zo belangrijk is voor de leden. Tegelijkertijd houden we natuurlijk rekening met de corona-maatregelen van de overheid. De gezondheid van iedereen staat voorop! 

Op de website en via een speciaal nieuwsbericht voor rayonbezorgers en afdelingsbesturen zullen we u informeren zodra er meer bekend is.
Mail naar Janneke met uw voorbeeld 
Wilt u meedenken over nieuwe initiatieven?
 
Juist in deze tijd kunnen we als KBO-PCOB van betekenis zijn voor senioren. Nu bijeenkomsten niet doorgaan, vraagt het creativiteit om toch iets te kunnen betekenen voor anderen. 
Misschien bent u in uw afdeling al bezig met nieuwe initiatieven en kan dit andere afdelingen inspireren? Of misschien hebt u ideeën die we als KBO-PCOB samen kunnen oppakken? Wilt u met  anderen samen meedenken over nieuwe manieren om met elkaar verbonden te blijven?
Laat het weten. Meld u aan bij Janneke van den Hoek. 
Mail naar Janneke
KBO-PCOB Ouderen-Infolijn
 
Sinds 16 maart heeft KBO-PCOB een speciale informatielijn in het leven geroepen. Senioren kunnen er terecht met vragen, signalen of behoefte aan een luisterend oor. Vanaf  30 maart jl. kunnen ook ouderen met een migratie-achtergrond terecht bij de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB, dankzij samenwerking met het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM). Het mooie van dit initiatief is dat oudere migranten via de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB een gesprek in hun moedertaal kunnen voeren met vrijwilligers van NOOM.

Bij vragen over dementie kan de Ouderen-Infolijn rechtstreeks doorverwijzen naar de AlzheimerTelefoon van Alzheimer Nederland. En bij vragen over hart- en vaatziekten naar de Harteraadlijn van de patiëntenvereniging voor hart- en vaatpatiënten en hun naasten.

Ook de samenwerking met Zilveren Kruis krijgt in deze tijd extra invulling. De afdeling Zorgbemiddeling van Zilveren Kruis neemt dagelijks telefonisch contact op met leden van KBO-PCOB, die via een collectieve zorgverzekering verzekerd zijn bij Zilveren Kruis. Naast het beantwoorden van vragen regelen de medewerkers van Zilveren Kruis ook concrete zorg als dat nodig is.
 
 
De KBO-PCOB Ouderen-Infolijn is bereikbaar via 030-3 400 600 op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.
KBO-PCOB in de Media
 
KBO-PCOB wordt regelmatig genoemd, zowel online en op social media als in diverse kranten, tijdschriften, radio- en televisieprogramma’s. Tijdens deze coronacrisiis zijn we vaak in beeld en wordt onze mening gevraagd. Om u daar een goed beeld van te geven treft u op de website  een overzicht van belangrijke, nieuwswaardige momenten.
Mediaoverzicht
Beeldbellen, hoe werkt dat?
  samen achter pc
De website Jowtube.nl is speciaal voor senioren gemaakt die hun IT-vaardigheden willen verbeteren. Op dit moment kunt u drie video’s bekijken over videobellen, zonder dat u daarvoor een account hoeft aan te maken. Deze video’s zijn inmiddels al meer dan 900 keer bekeken! Wilt u meer video’s zien? Dat kan nu helemaal gratis. Kijk voor meer informatie op de website.

Ook kunt u zich op deze website abonneren en kunt u video’s over allerlei onderwerpen bekijken. Aan de hand van deze video’s leert u precies hoe u bepaalde handelingen op een computer, een smartphone of een tablet kunt uitvoeren. 
Voor nu gratis beeldbellen!
Lees meer
Passiespelen uitgesteld naar 2021
Passiespelen Zebra Fotostudio's
Ook de organisatie van de Passiespelen is genoodzaakt de voorstellingen uit te stellen naar 2021.
Het bestuur van De Passiespelen doet zijn uiterste best om alle betrokkenen en vooral ook de kopers van kaarten te informeren over verdere afwikkeling en over nieuwe data in 2021. Er wordt gekeken of reeds gekochte kaarten kunnen worden omgezet in vouchers. Afdelingen die een groepsarrangement geboekt hebben zullen bericht krijgen van de organisatie van de Passiespelen.
Voor de laatste informatie verwijzen wij naar https://www.passiespelen.nl/
50PlusBeurs 2020 gaat niet door
 
De 28e editie van de 50PlusBeurs zal vanwege de coronacrisis geen doorgang vinden. Hoewel we nog niet weten hoe we er in september voor staan heeft de organisatie van de 50plusbeurs besloten de beurs dit jaar niet te organiseren. De veiligheid en gezondheid van bezoekers, exposanten, leveranciers en medewerkers staan voorop. Heel jammer maar heel begrijpelijk. 

U kunt wel vast de datum voor volgend jaar in uw agenda zetten. Dan zal van 14 tot en met 18 september in de Jaarbeurs Utrecht 's werelds grootste evenement voor actieve 50plussers weer plaatsvinden.  
Lees meer
Volg ons
Facebook   Twitter
 
Links naar
onze websites:
KBO-PCOB.nl
UnieKBO.nl
PCOB.nl
 
Seniorenorganisatie
KBO-PCOB
Ringwade 67
3439 LM Nieuwegein
Telefoon: 030 – 3 400 600
E-mail: info@kbo-pcob.nl
Aanmelden  |  Reageren   |  Gegevens wijzigen  |  Afmelden
...