Nieuwsbrief voor leden van KBO en PCOB online lezen
 
 
KBO-PCOB Verenigingsnieuws voor leden KBO en PCOB
U leest de maart 2019-editie van de nieuwsbrief voor KBO- en PCOB-leden. Met deze maandelijkse nieuwsbrief brengen we u op de hoogte van wat er speelt in onze vereniging. Ook informeren we kaderleden en andere vrijwilligers binnen de afdelingen, zodat zij hun achterban kunnen voorzien van actuele en relevante berichten.

In deze nieuwsbrief vindt u berichten in verschillende categorieën:
- Informatie en materialen waarmee u praktisch aan de slag kunt (groene knoppen)
- Informatie die voor leden en afdelingen van belang is (blauwe knoppen)
- Trainingen en activiteiten waarvoor u zich kunt aanmelden (rode knoppen)
En verder hebben we uiteraard nog aantrekkelijk ledenvoordeel en de actuele nieuwsberichten voor u. Veel leesplezier!
Praktisch aan de slag
 
KBO-PCOB Academie: nieuw in deze maand
 
De Academie helpt en ondersteunt de vrijwilligers van KBO-PCOB. Per thema en onderwerp kunt u grasduinen in informatie, tips, goede voorbeelden en activiteiten waar u aan kunt deelnemen.

19/2 - Goed voorbeeld Ledenwerving toegevoegd
13/2 - Nieuw onderwerp: Bezorging magazine
12/2 - Training Succesvol Besturen toegevoegd aan Agenda 2019
Neem een kijkje op de Academie
Wie denkt met ons mee over de KBO-PCOB Academie?
 
We kregen al veel enthousiaste reacties op de nieuwe KBO-PCOB Academie. Heeft u al een kijkje genomen? Of de Academie al gebruikt? We willen de KBO-PCOB Academie graag voor én met u steeds beter maken. Dus vindt u het leuk om hierover telefonisch of bij ons op kantoor in Utrecht in gesprek te gaan, geef u dan op als ‘meedenker’. Dit kunt u doen door een e-mail te sturen naar janneke.vandenhoek@kbo-pcob.nl o.v.v. ‘Meedenker Academie’. We stellen uw bijdrage bijzonder op prijs!
Doe mee met ons online panel
 
Uw mening telt. Of het nu gaat om de zorg, koopkracht, veiligheid, digitalisering of zingeving. Regelmatig bevragen we ons KBO-PCOB seniorenpanel. De uitkomsten helpen ons in de belangenbehartiging en dienstverlening en versterken onze zichtbaarheid. Doe daarom mee!
Meld u aan voor het panel
Bent u onze nieuwe regiocoördinator in Noord-Holland?
 
Doorzetters met een luisterend oor gezocht! Bent u goed in organiseren, verbinden en samenwerken? Beantwoordt u graag vragen en brengt u mensen samen om hen verder te helpen? En, niet onbelangrijk: woont u in de omgeving Den Helder? Dan is onze vacature voor regiocoördinator in dat gebied wellicht iets voor u. Een interessante vrijwilligersfunctie voor wie graag meebouwt aan onze vereniging.
Bekijk de vacature
Lokaal aan de slag met alcoholpreventie
 
Het is ongezond. Eén glas per dag is juist goed voor je. Het is zo gezellig. Weet je zeker dat je niet een glaasje wilt? Alcohol roept veel reacties op. Ook dit jaar organiseert KBO-PCOB de actie '40 dagen geen druppel', in samenwerking met IkPas. Op Aswoensdag, 6 maart, gingen we van start. We nodigen afdelingen uit om aansluitend lokaal aan de slag te gaan met dit thema. Iets voor u?
Lees wat u lokaal kunt doen
Voorkomt u een stille zomer?
 
Het voorjaar hangt in de lucht. Dat betekent ook dat de zomer er weer aan komt. De zomerperiode kan een mooie tijd zijn, maar niet voor iedereen. Doordat activiteiten veelal stilliggen en familie en vrienden op vakantie zijn, kan het voor thuisblijvers tijdelijk erg stil worden. Gelukkig worden op veel plekken zomeractiviteiten georganiseerd. Te denken valt aan koffieochtenden, uitjes of zogenoemde zomerscholen. Bent u ook bezig met het voorkomen van een stille zomer? Dan komen we graag met u in contact. U kunt uw plannen per e-mail aan ons doorgeven via info@kbo-pcob.nl of telefonisch via 030-3 400 600.
KBO-PCOB zet zich in voor meer openbare toiletten; help ook mee
 
In Nederland zijn te weinig toiletten. Of het nu openbare toiletunits zijn, toegankelijke mindervalide-toiletten, of opengestelde toiletten bij winkels en horeca: er zijn er te weinig van. Als er al toiletten zijn, dan zijn die niet makkelijk te vinden of niet voor iedereen te gebruiken. De Toiletalliantie, waarin KBO-PCOB een van de samenwerkende organisaties is, maakt zich sterk voor voldoende toiletten. U kunt lokaal ook helpen! Graag zelfs!
Lees hoe u lokaal helpt
Informatie voor leden en afdelingen
 
Docentenopleiding 'Succesvol besturen' goed van start
 
Verenigingscoördinator Benno de Jong reikte donderdagmiddag 14 februari aan twaalf cursisten een certificaat uit ter afronding van hun opleiding. Na het volgen van de tweedaagse docentenopleiding zijn zij nu officieel de eerste trainers van de opleiding ‘Succesvol besturen’ van KBO-PCOB. De docentenopleiding ‘Succesvol besturen’ werd gegeven binnen de KBO-PCOB Academie en is speciaal door KBO-PCOB ontwikkeld volgens het train-de-trainerprincipe. Dit betekent dat KBO-PCOB vrijwilligers opleidt die vervolgens als trainer hun kennis en ervaring kunnen delen met andere vrijwilligers.
Lees het hele artikel
Twintig nieuwe veiligheidsadviseurs in de startblokken
 
Het is al enkele weken een leuke drukte van belang bij de KBO-PCOB Academie. Donderdag 21 februari mochten maar liefst twintig vrijwilligers een certificaat in ontvangst nemen. Zij legden met goed gevolg de Basistraining Veiligheid af. De twintig cursisten waren al ouderenadviseur van KBO-PCOB. Met het certificaat Basistraining Veiligheid kunnen zij senioren nu ook als huisbezoeker van dienst zijn.
Lees het hele artikel
Leden praten mee over magazine
 
Met de pen in de hand bladert een groep senioren op dinsdag 5 maart het nieuwste Magazine van KBO-PCOB door. Artikelen worden besproken en rubrieken geëvalueerd. De groep vormt het vaste lezerspanel van het magazine. Ieder kwartaal komen de leden bijeen om samen met de redactie te praten over inhoud en vormgeving. “Zo werken we voortdurend samen met de leden aan een nog beter magazine.”
Lees het hele artikel
Vraag e-herkenning aan voor gratis VOG voor vrijwilligers
 
Een gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen voor vrijwilligers. Hierover informeerden we u onlangs. Om in aanmerking te komen voor een gratis VOG heeft een organisatie onder andere e-herkenning nodig. Dat is de DigiD voor organisaties. Op onze website leest u hoe u e-herkenning aanvraagt.
Lees meer over e-herkenning
Trainingen en activiteiten
 
14 maart, 16 mei - Praat mee over leefstijl of duurzaamheid aan de Tafel van Tien
 
Weten wat er speelt in het dagelijks leven van senioren is voor KBO-PCOB erg belangrijk. Daarom gaat directeur Manon Vanderkaa graag met senioren persoonlijk in gesprek. Dat doen we aan de Tafel van Tien: Manon en belangenbehartigers gaan met tien senioren in gesprek over een bepaald onderwerp. Zo horen we hoe u tegen zaken aankijkt en wat u belangrijk vindt.. Op 14 maart praten we aan de Tafel van Tien over leefstijl. Op 16 mei staat het onderwerp duurzaamheid op de agenda. Van harte uitgenodigd!
Lees meer en praat ook mee
8 april – Rondetafelgesprek over leven met de dood
 
De manier waarop we sterven verandert. Daardoor wordt het steeds belangrijker om zelf na te denken over doodgaan. Ieder voor zich, maar vooral ook samen, met mensen in onze eigen omgeving. Kom luisteren naar deskundigen en ouderen zelf en kom meepraten over hoe we leven met de dood. Hoe ziet doodgaan er uit, in deze tijd? Hoe zijn mensen zelf, artsen, zorgverleners in Zwolle en omgeving daarop betrokken? En wat betekent de dood voor ons, levenden?

Op maandagmiddag 8 april organiseren KBO-PCOB en Coalitie Van betekenis tot het einde een gesprek over deze en andere vragen in het Dominicanenklooster in Zwolle. Deskundigen en leden van seniorenorganisatie KBO-PCOB Overijssel delen hun kennis, u kunt luisteren, vragen stellen en inzichten delen. Met columns van dominicaan Wijbe Fransen en jonge theoloog des vaderlands Rik Zweers. Aan het eind van de middag kunt u meedoen aan het korte avondgebed van de broeders en genieten van een lekkere kloostermaaltijd.
Programma en aanmeldinformatie
April, mei – Extra cursusdata training Succesvol besturen
 
Wilt u op een positieve en actieve manier bijdragen aan de ontwikkeling van uw afdeling? En wilt u hier graag uw tijd en vaardigheden voor inzetten? Speciaal voor (potentiële) bestuursleden van KBO- en PCOB-afdelingen is er de training Succesvol besturen. In de noordelijke provincies staat al een training gepland op woensdag 13 maart en donderdag 4 april. Ook in Zuid-Holland en Gelderland wordt de cursus nu aangeboden, respectievelijk vijf en twee keer. Geïnteresseerd? Meld u dan aan!
Lees meer en meld u aan
Ledenvoordeel
 
Met 40% korting naar het Spoorwegmuseum
 
Geniet van een verrassend dagje uit in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Entree plus koffie met gebak voor slechts €15! Dat is maar liefst 40% korting op de reguliere entreeprijs.
De aanbieding geldt voor heel 2019. De tickets zijn te koop van 1 februari tot 1 oktober. Bestel uw kaartjes met de actiecode KBOPCOB.

Elke dinsdag is het Plusdag in het museum, met een nostalgisch programma. U kunt dan meedoen aan de gratis instaprondleidingen.
Bestel kaarten met korting
Korting op het boek 'Alles over nalaten'
 
Veel grootouders willen iets nalaten aan hun kinderen en kleinkinderen. Wilt u dat ook, dan zijn daarvoor twee manieren: schenken en erven. Hoe u dat doet, welke keuzes u heeft en waar u op moet letten staat in het boek Alles over nalaten. Dit boek van ruim 300 pagina’s bevat ook veel tips over testamenten, de uitvaart, verzekeringen en rouwen. 

Als lid van KBO of PCOB kunt u het boek Alles over nalaten nu voordelig bestellen. U ontvangt €5 korting en krijgt het boek gratis thuisgestuurd. De aanbieding geldt voor heel 2019. 
Bestel het boek met korting
Nieuwsberichten
 
Interessante actualiteiten voor u op een rij
Via onze website en het Magazine van KBO-PCOB houden we u op de hoogte van allerlei nieuws rondom de belangenbehartiging. Graag zetten we een paar interessante berichten van de afgelopen tijd voor u op een rij.

Voor afdelingen: niet alle leden van KBO en PCOB ontvangen deze nieuwsbrief. Wilt u de leden van uw afdeling toch informeren? Dan kunt u wellicht (een selectie van) onderstaande berichten in uw lokale afdelingsnieuwsbrief opnemen

Actie '40 dagen geen druppel' van start
KBO-PCOB opent Meldpunt Energielasten Senioren
Ministerie VWS omarmt ons manifest 'Waardig ouder worden'
KBO-PCOB steunt motie voor contant geld in apotheken
Lees al ons nieuws

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u lid bent van KBO of PCOB en heeft aangegeven dit bericht te willen ontvangen. KBO-PCOB Verenigingsnieuws is de digitale nieuwsbrief waarmee leden van KBO en PCOB op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de vereniging. Ook informeren we kaderleden en andere vrijwilligers binnen de afdelingen, zodat zij hun achterban kunnen voorzien van actuele en relevante berichten. KBO-PCOB Verenigingsnieuws verschijnt tien maal per kalenderjaar.

Goed om te weten, speciaal voor lokale afdelingen van KBO of PCOB: niet alle leden van KBO en PCOB ontvangen deze nieuwsbrief. Daarom verzoeken we afdelingen om via de eigen kanalen (bijv. de lokale afdelingswebsite of nieuwsbrief) informatie die belangrijk is voor leden verder te verspreiden. U kunt lokale leden ook vragen zich aan te melden voor KBO-PCOB Verenigingsnieuws via
www.kbo-pcob.nl/nieuwsbrieven

Volg ons
Facebook   Twitter
 
Links naar
onze websites:
KBO-PCOB.nl
UnieKBO.nl
PCOB.nl
 
Seniorenorganisatie
KBO-PCOB
Europalaan 40
3526 KS Utrecht
Telefoon: 030 – 3 400 600
E-mail: info@kbo-pcob.nl
Aanmelden  |  Reageren   |  Gegevens wijzigen  |  Afmelden