Nieuwsbrief voor leden van KBO en PCOB online lezen
 
KBO-PCOB Verenigingsnieuws voor leden KBO en PCOB
U leest de februari 2019-editie van de nieuwsbrief voor KBO- en PCOB-leden. Met deze maandelijkse nieuwsbrief brengen we u op de hoogte van wat er speelt in onze vereniging. Ook informeren we kaderleden en andere vrijwilligers binnen de afdelingen, zodat zij hun achterban kunnen voorzien van actuele en relevante berichten.

In deze nieuwsbrief vindt u berichten in verschillende c
ategorieën:
- Informatie en materialen waarmee u praktisch aan de slag kunt (groene knoppen)
- Informatie die voor leden en afdelingen van belang is (blauwe knoppen)
- Trainingen en activiteiten waarvoor u zich kunt aanmelden (rode knoppen)
En verder hebben we uiteraard nog een mooi ledenvoordeel en de actuele nieuwsberichten voor u. Veel leesplezier!
Praktisch aan de slag
 
KBO-PCOB Academie: nieuw in deze maand
 
De Academie helpt en ondersteunt de vrijwilligers van KBO-PCOB. Per thema en onderwerp kunt u grasduinen in informatie, tips, goede voorbeelden en activiteiten waar u aan kunt deelnemen. Regelmatig vindt u er nieuwe informatie. In elke editie van deze nieuwsbrief leest u wat er onder meer is toegevoegd aan de Academie.
 
Nieuw op de Academie:
30/1 – Nieuw onderwerp: Reizen en uitjes
29/1 – Leerpakket toegevoegd aan Zicht op verminderd zicht
22/1 – Video ouderenadvisering toegevoegd
Neem een kijkje op de Academie
Elkaar inspireren met leuke initiatieven
 
Bent u ook op zoek naar leuke dingen om te doen in uw afdeling of met gelijkgestemden? Via het Magazine van KBO-PCOB en onze website willen we leuke, opmerkelijke, inspirerende en ontroerende initiatieven van afdelingen van KBO-PCOB met elkaar delen. Dit doen we in de nieuwe rubrieken Inspirerende initiatieven en Initiatief in het land. Heeft uw afdeling iets georganiseerd dat u met andere afdelingen van KBO-PCOB wilt delen? We horen het graag!.
Initiatieven delen
Neem de uitdaging aan: drink 40 dagen geen druppel
Hoeveel drinkt u eigenlijk? Tijdens het koken, een etentje of zomaar voor de gezelligheid: een deel van de 50-plussers drinkt elke dag steeds meer. Maar gezond is dat niet. Daarom organiseert KBO-PCOB ook dit jaar de actie ’40 dagen geen druppel’. Doet u (weer) mee?

Dit jaar werken we tijdens 40 dagen geen druppel samen met IkPas. Vanwege die samenwerking verloopt de aanmelding via deze organisatie. Als u op onderstaande knop klikt om u aan te melden, wordt u automatisch doorgestuurd naar de KBO-PCOB-pagina bij IkPas. Daar vindt u het aanmeldformulier. Na aanmelding kunt u ook het gratis speldje aanvragen waarmee u kunt laten zien dat u meedoet.
Ik doe mee!
40 dagen geen druppel, deel uw positieve ervaring
Een periode zonder alcohol heeft veel positieve gevolgen, zoals beter slapen en een fitter gevoel. Met de actie willen we mensen op een positieve manier bewust maken van hun drinkgedrag. En dat doen we met z'n allen.

Vorig jaar deden ruim 1500 deelnemers mee aan de actie. Vele positieve reacties volgden, die deze voordelen bevestigden. Heeft u ook een goede ervaring die u graag wil delen met andere senioren? We horen graag uw verhaal!
Deel uw verhaal
Gezocht: docenten ouderenadvisering
 
Weet u veel van ouderen en verschijnselen van het ouder worden? Heeft u landelijke, provinciale en lokale kennis op het gebied van sociale en economische aspecten, zorg en welzijn en wonen? Heeft u ervaring met het ontwikkelen en het geven van cursussen of wilt u hier een training voor volgen? Dan is de vrijwillige functie Docent Ouderenadvisering wellicht iets voor u.

De Docent Ouderenadvisering geeft ouderenadviseurs de juiste gereedschappen mee om hun functie goed uit te voeren. De docent stimuleert samenwerking tussen ouderenadviseurs op lokaal niveau en weet hen aan te spreken en bewust te maken van hun sterke punten. Ook begeleidt de docent ouderenadviseurs ten aanzien van hun leervragen. In het voorjaar van 2019 organiseert KBO-PCOB een zevendaagse opleiding tot Docent Ouderenadvisering. Belangstelling? Lees meer informatie over de training of meld u direct aan.
Meer over deze functie en de training
Informatie voor leden en afdelingen
 
KBO-PCOB reikt zes certificaten uit aan trainers Oefen je Vitaal
 
Zes vrijwilligers hadden vrijdag 25 januari een mooie primeur: ze ontvingen het certificaat waarmee ze nu officieel Oefen je Vitaal-trainer zijn. Ze volgden in Utrecht met succes de opleiding volgens het train-de-trainerprincipe van de KBO-PCOB Academie. Binnenkort gaan de vrijwilligers met de eerste groepen aan de slag met beweegprogramma Oefen je Vitaal.
Lees meer
Zuid-Hollandse ouderenadviseurs ronden met succes opleiding af
 
Stralende gezichten in Zuid-Holland. Daar ontvingen vorige maand zestien cursisten ouderenadviseurs van KBO-PCOB hun certificaat. Zij gaan in de regio Hillegom, Lisse, Teylingen aan de slag met het ondersteunen van senioren op het gebied van zorg, welzijn, financiën, veiligheid en vervoer. Ouderenadvisering is een gratis dienst van KBO-PCOB waarmee senioren in het hele land andere ouderen helpen. Wij zijn trots op dit mooie werk en feliciteren de geslaagden van harte!
Lees meer
Geef het door: wijs andere senioren op KBO-PCOB nieuwsbrieven
 
Wellicht ontvangt u de digitale nieuwsbrieven van KBO-PCOB en stuurt u ze vervolgens per e-mail door naar andere leden binnen uw afdeling. Of misschien kent u leden die geïnteresseerd zijn in het ontvangen van onze nieuwsbrieven. Dan willen we u vragen hen te wijzen op de mogelijkheid zich zelf aan te melden voor onze nieuwsbrieven. Dat is heel eenvoudig. Stuur de tip over het aanmelden door en vermeld er deze link bij: www.kbo-pcob.nl/nieuwsbrieven. Dan kan degene die u het bericht stuurt meteen het aanmeldformulier invullen. Op deze manier helpt u ons om steeds meer senioren op de hoogte te brengen van het werk van KBO-PCOB. Alvast hartelijk dank!
Aanmelden voor de nieuwsbrief
Trainingen en activiteiten
 
8 maart – Over leven en over lijden; gesprekken, lezingen en theater op Reliëf jaarcongres
 
Mensen zijn sterfelijk en het leven is eindig. En er is geen leven zonder (angst voor) lijden. In de samenleving – en dus ook binnen de zorg – worden verschillende antwoorden gegeven op de vraag hoe we omgaan met lijden en het besef van eindigheid. 

Rond het thema ‘Over leven en over lijden’ organiseert Reliëf op 8 maart een congres. Reliëf en KBO-PCOB werken op het gebied van zingeving en levensvragen samen in Coalitie Van betekenis tot het einde. Het congres vindt plaats op Landgoed Zonheuvel in Doorn. Reliëf daagt op de bijeenkomst uit tot gesprek. Ook zijn er lezingen en is er een optreden van theatergroep Bint.
Programma en aanmeldinformatie
12 maart – Nieuwe trainingsdag Zicht op verminderd zicht
 
We worden steeds ouder. Dat is mooi, maar dat betekent ook dat de kwalen toenemen die samenhangen met het stijgen van de leeftijd. Nu is al één op de tien senioren blind of slechtziend. Dat betekent dat er onder de leden van KBO-PCOB 25.000 mensen met een visuele beperking zijn. Vrijwilligers kunnen blinden en slechtzienden wijzen op hulpmiddelen om hun leven te verbeteren, waardoor mensen kunnen blijven meedoen, binnen én buiten de vereniging. U kunt hierin als vrijwilliger van betekenis zijn voor andere senioren.

Om dit goed te kunnen doen, kunt u de training ‘Zicht op verminderd zicht’ volgen. Deze training organiseert KBO-PCOB samen met Stichting Bartiméus (de grootste expertise-organisatie voor slechtziende en blinde mensen) en Bartiméus Fonds. Op 12 maart is in Haarlem de eerstvolgende trainingsdag. Op onze website vindt u een leerpakket. Tijdens de training gaat u hier verder op in.
Aanmelden voor deze training
13 maart, 4 april – Opleiding succesvol besturen
 
Wilt u op een positieve en actieve manier bijdragen aan de ontwikkeling van uw afdeling? En wilt u hier graag uw tijd en vaardigheden voor inzetten? Speciaal voor (potentiële) bestuursleden van KBO- en PCOB-afdelingen in de noordelijke provincies is er woensdag 13 maart en donderdag 4 april de training Succesvol besturen. 

De interactieve training ‘Succesvol besturen, effectief leidinggeven aan je afdeling’ is ontwikkeld door KBO-PCOB en speciaal afgestemd op (potentiële) bestuursleden van KBO- en PCOB-afdelingen. Uitgangspunt voor deze ééndaagse training is persoonlijk leiderschap als basis voor succesvol besturen. De training op 13 maart is in Ellertshaar (bij Assen), op 4 april is de bijeenkomst in Joure. Iets voor u?
Meer informatie en aanmelden
14 maart – Praat mee over leefstijl en preventie aan de Tafel van Tien
 
Roken en drinken, sporten en gezond eten… iedereen heeft wel een mening tegenwoordig over wat goed is voor ouderen en wat niet. Maar wat vinden onze leden hier nu van? Moeten we ons meer of minder bemoeien met uw gezondheid? En is het mogelijk en wenselijk om uw leefstijl aan te passen? We horen graag uw mening tijdens de Tafel van Tien.

De Tafel van Tien is een bijeenkomst onder leiding van directeur Manon Vanderkaa op het verenigingsbureau van KBO-PCOB. De eerste bijeenkomst – over Vrouwen en pensioen – was zeer geslaagd. De tweede bijeenkomst staat gepland op 14 maart en gaat over preventie en leefstijl. We zoeken tien leden om over deze onderwerpen in gesprek te gaan met directeur Manon Vanderkaa en onze beleidsmedewerkers op dit thema. Liefst een goede mix van mannen en vrouwen, zestigers en tachtigers onder onze leden, bescheiden en bourgondisch, gezellig en sportief. Voelt u zich aangesproken? Wees welkom!
Meer informatie en aanmelden
4 april – Inspiratiebijeenkomst 'Eén tegen eenzaamheid'
 
Iedereen voelt zich wel eens eenzaam, jong of oud. U heeft ook vast wel gemerkt dat het onderwerp erg actueel is en hoog op de politieke agenda staat door het programma ‘Eén tegen eenzaamheid’ van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). KBO-PCOB werkt van harte mee aan de ambitie van de minister. Gelukkig gebeurt er al van alles binnen onze afdelingen om eenzaamheid te verlichten of te voorkomen. Maar we zijn er nog niet. Daarom organiseren we op 4 april de Inspiratiebijeenkomst ‘Eén tegen eenzaamheid’. Van elkaar leren en elkaar inspireren is het uitgangspunt van deze dag. Zo kunnen we samen aan de slag om eenzaamheid te verminderen. Doet u mee?
Meer informatie en aanmelden
8 april – Rondetafelgesprek over leven met de dood
 
De manier waarop we sterven verandert. Daardoor wordt het steeds belangrijker om zelf na te denken over doodgaan. Ieder voor zich, maar vooral ook samen, met mensen in onze eigen omgeving. Kom luisteren naar deskundigen en ouderen zelf en kom meepraten over hoe we leven met de dood. Hoe ziet doodgaan er uit, in deze tijd? Hoe zijn mensen zelf, artsen, zorgverleners in Zwolle en omgeving daarop betrokken? En wat betekent de dood voor ons, levenden?

Op maandagmiddag 8 april organiseren KBO-PCOB en Coalitie Van betekenis tot het einde een gesprek over deze en andere vragen in het Dominicanenklooster in Zwolle. Deskundigen en leden van seniorenorganisatie KBO-PCOB Overijssel delen hun kennis, u kunt luisteren, vragen stellen en inzichten delen. Met columns van dominicaan Wijbe Fransen en jonge theoloog des vaderlands Rik Zweers. Aan het eind van de middag kunt u meedoen aan het korte avondgebed van de broeders en genieten van een lekkere kloostermaaltijd.
Programma en aanmeldinformatie
Ledenvoordeel
 
Uw schadeverzekering goed geregeld bij Centraal Beheer
 
Een bal door het raam, een kras of een deuk aan uw auto, waterschade… Vervelende problemen, die u natuurlijk zo snel mogelijk wilt oplossen. Dan is het prettig om een betrouwbare en klantvriendelijke verzekeraar in te kunnen schakelen.

Speciaal voor u als lid biedt KBO-PCOB nu de mogelijkheid een schadeverzekering af te sluiten bij Centraal Beheer. De collectieve verzekering kent gunstige voorwaarden, zoals uitgebreide acceptatie, glas en tuin standaard meeverzekerd bij de inboedel en een gunstige aanschafwaarderegeling voor uw auto. Voor u als lid van KBO-PCOB is er een aantrekkelijke korting, die kan oplopen tot wel 10%.
Profiteer van dit voordeel
Nieuwsberichten
 
Interessante actualiteiten voor u op een rij
Via onze website en het Magazine van KBO-PCOB houden we u op de hoogte van allerlei nieuws rondom de belangenbehartiging. Graag zetten we een paar interessante berichten van de afgelopen tijd voor u op een rij.

Voor afdelingen: niet alle leden van KBO en PCOB ontvangen deze nieuwsbrief. Wilt u de leden van uw afdeling toch informeren? Dan kunt u wellicht (een selectie van) onderstaande berichten in uw lokale afdelingsnieuwsbrief opnemen.

Onderzoek van KBO-PCOB: vijf redenen waarom senioren niet internetten
KBO-PCOB Woononderzoek: senioren willen wonen met zorg
Compensatieregeling vervoerskosten zeer gewild
Lees meer nieuws

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u lid bent van KBO of PCOB en heeft aangegeven dit bericht te willen ontvangen. KBO-PCOB Verenigingsnieuws is de digitale nieuwsbrief waarmee leden van KBO en PCOB op de hoogte blijven van wat er speelt binnen de vereniging. Ook informeren we kaderleden en andere vrijwilligers binnen de afdelingen, zodat zij hun achterban kunnen voorzien van actuele en relevante berichten. KBO-PCOB Verenigingsnieuws verschijnt tien maal per kalenderjaar.

Goed om te weten, speciaal voor lokale afdelingen van KBO of PCOB: niet alle leden van KBO en PCOB ontvangen deze nieuwsbrief. Daarom verzoeken we afdelingen om via de eigen kanalen (bijv. de lokale afdelingswebsite of nieuwsbrief) informatie die belangrijk is voor leden verder te verspreiden. U kunt lokale leden ook vragen zich aan te melden voor KBO-PCOB Verenigingsnieuws via
www.kbo-pcob.nl/nieuwsbrieven

Volg ons
Facebook   Twitter
 
Links naar
onze websites:
KBO-PCOB.nl
UnieKBO.nl
PCOB.nl
 
Seniorenorganisatie
KBO-PCOB
Europalaan 40
3526 KS Utrecht
Telefoon: 030 – 3 400 600
E-mail: info@kbo-pcob.nl
Aanmelden  |  Reageren   |  Gegevens wijzigen  |  Afmelden